A háborús bűnös kultuszát népszerűsítő Marian Știopu lemondását kérik háromszéki fiatalok

Háromszék legtöbb ifjúsági szervezetét tömörítő Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) megtagad minden együttműködést a Marian Știopu által vezetett Kovászna megyei Ifjúsági és Sportigazgatósággal és kérik a háborús bűnösként elítélt Antonescu marsall kultuszát népszerűsítő igazgató lemondását.

Amint arról beszámoltunk Ioan Marian Știopu, a Kovászna megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság vezetője aki egyben a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának elnöke is Facebook-oldalán „a román nép nagy hőse” bejegyzéssel népszerűsíti a háborús bűnökért elítélt Ion Antonescu marsall fotóit és az egykori román diktátorról szóló rövidfilmet. Cikkünk megjelenését követően eltávolította a bejegyzését.

Marian Știopu 1983-ban került Kovászna megyébe a nemzeti-kommunista rezsim „állami kihelyezési” – az etnikai keveredést és ezáltal a kisebbségek asszimilációját célzó – politikája részeként. 1991-től tizenegy éven keresztül a székelyföldi ortodox püspökség építkezéseit irányította, 15 éve vezeti a Kovászna megyei Ifjúsági és Sportigazgatóságot. Ioan Marian Știoput tavaly augusztusban választották meg a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Fóruma elnökévé.

A háromszéki ifjúsági szervezeteket tömörítő ernyőszervezet, a HÁRIT vezetői péntek délelőtt a Kovásza Megyei Ifjúsági és Sport Igazgatóság épülete előtt tartottak sajtótájékoztatót a Marian Știopu viselt dolgairól a Maszolon megjelent cikk nyomán és lemondását kérték. Kelemen Szilártd a HÁRIT elnöke szerint az intézmény nevelési-oktatási munkát kellene végezzen és elfogadhatatlan annak vezetőjétől, hogy a háborús bűnös Ion Antonescu eszméit népszerűsíti. Véleménye szerint miközben jó példát kellene mutasson a fiataloknak, a közösségi oldalon lévő bejegyzésével megbélyegezte az általa vezetett intézményt.

Kelemen Szilárd rámutatott a Háromszéki Ifjúsági Tanácsnak több mint tíz éves kapcsolata van a minisztériumi alárendeltségbe tartozó Kovászna megyei Ifjúsági és Sport Igazgatósággal, rengeteg eseményben voltak partnerek. Megdöbbenéssel értesültek Marian Știopu Facebook bejegyzéséről, amelyben „a román nép nagy hőse” bejegyzéssel népszerűsíti a háborús bűnökért elítélt Ion Antonescu marsall fotóit és az egykori román diktátorról szóló rövidfilmet.

Mint arra felhívtuk a figyelmet: a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő szervezetek és jelképek tiltásáról szóló kormányrendelet 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos állampolgári jogok gyakorlásának megtiltásával sújtja, „ha valaki nyilvánosan terjeszti emberiesség vagy háborús bűnök miatt elítélt személyek kultuszát, illetve fasiszta, legionárius, faj- vagy idegengyűlölő eszméket”.

Kelemen Szilárd újságírói kérdésre leszögezte: „nincsenek nemzetiséggel kapcsolatos problémáink, az elvekkel van a baj. Ha egy magyar vezető vallotta volna ezt, ugyanúgy kértük volna, hogy vállaljon máshol szerepet”. Lakatos László a HÁRIT külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta: levelet írnak az Ifjúsági és Sportminisztériumnak, amelyben kérik Marian Știopu lemondását, ugyanakkor megfogalmazzák elvárásukat, hogy a szaktárca figyeljen oda jobban az antiszemita elveket népszerűsítő vezetőkre.

Háromszéken bonyolultabbak az ifjúsági szervezeteknek szánt pályázatok mint máshol!?

A Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) gazdasági ügyekkel foglalkozó alelnöke, Gábor Balázs rámutatott ernyőszervezetként majdnem minden vidéki településen van tagszervezetük, amelyek ifjúsági, sport és kulturális rendezvényeket szerveznek, ezekhez pedig minden anyagi támogatásra szükség van. Hozzátette: a Kovászna megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság nem törekszik a megyében működő ifjúsági szervezetekkel való kapcsolattartásra és azok támogatására. Gábor Balázs szerint probléma, hogy a Marian Știopu által vezetett igazgatóság pályázati rendszere nagyon bonyolult, ezért az ifjúsági szervezetek számára elérhetetlen.

A Maszol kérdésére, hogy a bonyolult pályázati rendszer csak Háromszékre jellemző-e vagy ez a szakminisztérium sajátossága, Kelemen Szilárd HÁRIT-elnök elmondta: „nyilván a minisztérium adja a pályázati rendszer alapját, ám azt tapasztalják, hogy Háromszéken más megyékhez képest bonyolultabb az ifjúsági szervezeteknek szánt pályázati pénzek lehívása. Inkább ennek javításán kéne dolgozzon Marian Stiopu, nem pedig antiszemita elveket népszerűsítsen” tette hozzá Kelemen Szilárd, aki szerint tíz éve jelzik, hogy túl bonyolult a pályázati rendszer, de azóta semmi nem módosult. 

A HÁRIT vezetőinek sajtótájékoztatóját követően megpróbáltuk megszólaltatni az ügyben Marian Știoput is, akit péntek délelőtt hivatalában kerestünk ám nem értük el. Amint sikerült megszólaltatni cikkünket frissítjük...

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?