ANL-lakás-botrány miatt lemondott az egyik szatmárnémeti alpolgármester

Doina Feher szatmárnémeti liberális (PNL) alpolgármester fia is felkerült az ANL-lakást igénylők listájára, majd a botrány kipattanását követően visszavonta igénylését; az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) Feher azonnali távozását követelték, aki végül be is nyújtotta a lemondását, ám nem a PSD, hanem a PNL vezetőinek nyomására.

Hosszú évek kényszerű szünetét követően az Országos Lakásügynökség (ANL) tavaly nyáron kezdett neki Szatmárnémetiben, a Céldomb utcában három újabb, 24 lakásos tömbház építésének fiatalok számára. A tervek szerint a lakásokat 2020 késő tavaszán ítélik oda az igénylési listán szereplőknek, pontozási rendszer alapján.

E lista kapcsán pattant ki a botrány pár nappal ezelőtt, a lajstromban ugyanis szerepel Doina Feher nemzeti liberális párti (PNL) alpolgármester fia is – igaz, a névsor 35. helyén, ami elvileg azt is jelenthetné, hogy minimális esélye van a 24 lakás bármelyikét megkapni, de hát a kisördög nem alszik (annál inkább, mivel édesanyja az elbíráló-odaítélő bizottság elnöke).

Az ügy sajtónyilvánosságra kerülését követően Adrian Albu, a PNL megyei szervezetének elnöke nyílt levélben tudatta, hogy felszólította párt- és alpolgármester-társát: azonnal vonja vissza fia lakásigénylési dossziéját, hiszen pártjuk soha nem tolerált és nem is fog tolerálni semmiféle vélt vagy valós protekciózást, nepotizmust és ilyetén kivételezéseket.

Az igénylés- és dossziévisszavonás meg is történt, közben azonban „lecsapott” az alkalomra a Szociáldemokrata Párt (PSD) utóbbi időben mély hallgatásba és csendbe burkolózott városi szervezete is. Mind Albu, mind Feher „azonnali és becsületbeli” lemondását követelték az alpolgármesteri és a városi tanácsosi tisztségről, annál is inkább, mivel szerintük mióta Szatmárnémetiben „hatalomra kerültek”, mást sem tettek, csak a város és fejlődése számára rengeteg pénzt utaló PSD-kormányt támadták agresszív kampányokban és kirohanásokban.

A botrány túlgyűrűzött Szatmár határain, a PNL felsőbb vezetői szinten sem nézték jó szemmel a malőrt, Doina Feher egy hétfői kolozsvári párttalálkozón említést tett lemondásáról (beleértve a városi tanácsosi, valamint a Nemzeti Liberális Párt Szatmárnémeti szervezetének elnöki tisztségét is), amelyet végül kedden nyújtott be.

A lemondás tényét Adrian Albu jelentette be hivatalosan, pontosítva azt is: az önkéntes távozásáról szóló döntést Feher egyedül hozta meg, azonban a párt is csak ezt az utat tartotta egyedüli járhatónak. „Doina Feher elismeri, hogy hibázott, amikor lépésének (azaz fia lakásigénylésének) csak a törvényességi kérdéseit tartotta szem előtt és a dolog morális oldalát figyelmen kívül hagyta. Szeretném ismételten pontosítani: pártunk soha nem tolerálta a hasonló helyzeteket, esetleges kivételezéseket és ezután sem fogunk szenet húnyni az ilyen hibák felett” – mondta Albu.

Lesz-e új alpolgármester?

Azt még nem tudni, hogy a mostani mandátumból hátralévő nyolc – kilenc hónapra állítanak-e új alpolgármestert a nemzeti liberálisok, vagy Szatmárnémeti önkormányzata is – akárcsak a megyei – egy vezetőhelyettessel működik majd tovább. Nem mintha az egykeség különösebb gondot jelentene intézményműködésileg, viszont folyamatos és vehemens támadási felületet biztosítana a mind a megyei, mind a városi vezetésből több mint három éve teljesen „kihagyott” szociáldemokratáknak.

A 2016-os helyhatósági választásokat követően (amikor még más volt az országos nagypolitikai helyzet) komoly meglepetést, a kormányzópárt magas szintű berkeiben pedig még komolyabb felháborodást és számonkérést eredményezett, hogy Kereskényi Gábor polgármester mindkét alpolgármesterét, Pataki Csaba tanácselnök pedig mindkét alelnökét a nemzeti liberálisok köréből választotta ki.

Arról, hogy ki lesz a PNL szatmárnémeti szervezetének elnöke, illetve a városi tanács nemzeti liberális frakciójában ki veszi át Doiha Feher helyét, a napokban döntenek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?