FRISSÍTVE - Románia két potenciális jelöltet is javasol az Európai Bizottságba

FRISSÍTVE: A Szociáldemokrata Párthoz (PSD) közel álló források arról tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget, hogy Dan Nica európai parlamenti képviselőt fogja javasolni a kormánypárt az uniós biztosi tisztségbe.

Az Agerpres forrásai szerint a PSD végrehajtó bizottságának keddi ülésén két javaslat közül választhattak a párt döntéshozói, egyikük Dan Nica, másikuk Victor Negrescu volt. Dan Nica kapott több szavazatot.

Az új biztosjelölt nevesítését az indokolja, hogy az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) összeférhetetlenség miatt elutasította Rovana Plumb jelölését. Plumbot a szállításügyi portfólióval bízta volna meg az Európai Bizottság élére javasolt Ursula von der Leyen.

FRISSÍTÉS: Románia várhatóan két lehetséges jelöltet is javasol az új Európai Bizottságba: Dan Nica EP-képviselő és Melania-Gabriela Ciot, európai ügyekért felelős külügyi államtitkár személyében - közölte a kormánypárttól származó értesüléseire hivatkozva az Agerpres hírügynökség. Amikor Viorica Dăncilă, a PSD elnöke telefonon tájékoztatta Ursula von der Leyent, hogy Dan Nica az egyetlen jelöltjük, az EB elnöke állítólag "tartalékmegoldásként" egy újabb női jelöltet is kért tőle. A PSD végrehajtó bizottsága ezt követően Ciot európai biztosjelöltségének támogatását is megszavazta.

 "Természetesen tartalék-jelöltünk is van, egy nő, ha erre lesz igény: Gabriela Ciot államtitkár. Egyébként ugyanúgy fogunk eljárni, ahogyan Magyarország. Ha Magyarország egy jelöltet nevez meg, akkor Románia is egy jelöltet javasol, mert meg kell tartanunk az egyensúlyt" - mondta a miniszterelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?