Mégis távozhat posztjáról a DIICOT főügyésze

Nem volt hajlandó eleget tenni Klaus Johannis államfő felszólításának, hogy mondjon le, de elképzelhető, hogy mégis távozik posztjáról Felix Bănilă, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyésze.

Bănilă kedden másfél órás négyszemközti tanácskozáson vett részt Ana Birchall igazságügyi miniszterrel, és a kiszivárgott hírek szerint a megbeszélés feszült hangulatú volt.

A DIICOT-vezető szemére azt vetették, hogy a nyomozóhatóság nem kezelte kellő profizmussal és a közvéleményt megnyugtató módon a caracali tinigyilkosságok felgöngyölítését. Johannis szerint „kesztyűs kézzel bántak a bűnözőkkel és agresszíven az áldozatok családtagjaival”, és ezért kérte Bănilăt, hogy mondjon le, de az ügyész azt felelte, hogy az „gyávaság lenne és káoszt okozna” a folyamatban lévő ügy kivizsgálásában.

Ana Birchall azt kifogásolta, hogy a DIICOT nem vette figyelembe a múlt pénteken tett észrevételeit az ügy kezelése során.

A minisztériumból Bănilă a legfelsőbb bírói tanácshoz (CSM) tartott konzultálni. Az igazságügyi miniszter egyébként kezdeményezheti a leváltását, ha önszántából nem is mond le.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?