IMAS-felmérés: így állnak az államfőjelöltek másfél hónappal a választások előtt

Magasan Klaus Johannisnak a legnagyobb a támogatottsága a jelöltek közül másfél hónappal az államfőválasztás első fordulója előtt – derül ki az IMAS legfrissebb felmérésének kedden közzétett adataiból.

A Europa FM megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint a jelenlegi államelnök a szavazatok 45 százalékát kapná, ha most járulnának urnákhoz a választók. A második fordulóba való bejutásért Mircea Diaconu (ALDE és Pro Románia), Dan Barna (USR-PLUS) és Viorica Dăncilă (PSD) fog megküzdeni. A színész és volt kulturális miniszter támogatottsága 16,6, az USR elnökéé 14,2, a kormányfőé 12,4 százalékos.

A PMP jelöltje, Theodor Paleologu a szavazatok 7,7 százalékát, míg az RMDSZ jelöltje, Kelemen Hunor a 3,8 százalékát kapná. A legutóbbi – augusztusi – IMAS-felméréshez képest Dan Barna támogatottsága 3,1 sázalékponttal csökkent, Viorica Dăncilă miniszterelnöké 4 százalékponttal, Kelemen Hunoré pedig 1,4 százalékponttal nőtt.

A telefonos közvélemény-kutatás szeptember 9-28. között készült 1010 fős, reprezentatív mintán, a hibaküszöb +/- 3 százalék.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?