FRISSÍTVE – Az RMDSZ kezdeményezi Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármester leváltását

FRISSÍTVE: Nem írta alá a Szabad Emberek Pártja (román betűszóval: POL) helyi román–magyar politikai alakulat kezdeményezését a marosvásárhelyi képviselőtestület RMDSZ-es frakciója, ehelyett a szövetség helyi tanácsosai kezdeményezik Makkai Gergely RMDSZ-es alpolgármester leváltását a tisztségből.

Kovács Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke a Maszolnak elmondta, hogy az erről szóló döntést a frakció nagy többséggel, egy tartózkodás mellett hozta meg szerda este, és szándékukról értesítették Makkai Gergelyt is. A határozattervezetet iktatták a vásárhelyi képviselőtestület csütörtöki ülése előtt, de napirendre nem kerül, csak egy következő tanácsülésen.

„Makkai Gergelyt RMDSZ-es színekben választották meg helyi tanácsosnak, és RMDSZ-esként lett alpolgármester, ezért úgy tartottuk helyénvalónak, ha mi kezdeményezzük a visszahívását” – magyarázta Kovács.

Az érintett elöljáró a Maszolnak azt mondta, hogy „egy éve folyamatos támadásnak vagyok kitéve, figyelmeztettek, hogy mondjak le, különben súlyos következményei lesznek, és a sajtóban beállítanak magyar- és RMDSZ-ellenesnek”.

Makkai Gergelytől tavaly októberben vonta meg a bizalmat az RMDSZ Maros megyei szervezete, és lemondásra szólította fel az alpolgármestert: többek között a dél-koreai útjai miatt érte kritika, utóbb pedig azt vetették a szemére, hogy Dorin Florea jelenlegi polgármester érdekeit helyezi a város és a magyar közösség érdekei elé.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke e hónap elején azt nyilatkozta a vásárhelyi üggyel kapcsolatban, hogy „Makkai Gergely, Marosvásárhely magyar alpolgármestere immár nem az RMDSZ politikusa, hanem Dorin Florea polgármester helyettese”.

A POL is kezdeményezte az alpolgármester leváltását

Az ügy előzménye, hogy szerdán a Szabad Emberek Pártja (román betűszóval: POL) helyi román–magyar politikai alakulat tanácsosai előterjesztették Makkai Gergely alpolgármester menesztésére vonatkozó javaslatukat. „Ahhoz, hogy a javaslat kezdeményezéssé váljon szükség van még öt helyi tanácsos aláírására. Várjuk az RMDSZ helyi tanácsosainak aláírását, annak az RMDSZ-nek, amely elnökén keresztül egyértelművé tette, hogy nem támogatják tovább Makkai Gergely alpolgármestert!” – olvasható a POL Facebook-oldalára feltöltött közleményben.

A POL tagjai többek között azzal indokolták kezdeményezésüket, hogy Makkai nem tett eleget munkaköri feladatainak, a hatáskörébe tartozó szociális ügyek és környezetvédelmi célú beruházások iránt „totális érdektelenséget tanúsított”, emellett az RMDSZ-es képviselőtársai kifejezett ellenkezése dacára is részt vett a dél-koreai utazáson, illetve közszereplőként „rossz fényt vet a városra”.

 

Makkai Gergely nevetségesnek nevezte az okokat, és hangsúlyozta, hogy „a törvény szerint csak alapos indokkal váltható le az alpolgármester a polgármester vagy a tanácsosok egyharmada kezdeményezésére”. Makkai „alpári, minősíthetetlennek anyagnak” nevezte a POL előterjesztését, amit csak annak három tagja írta alá, az RMDSZ-es tanácsosok nem, de azért az RMDSZ-es „Maros megyei erők munkálkodását” látta mögötte. „Érzésem szerint megegyeztek egy szatellit-párttal, a POL-lal, hogy ne az RMDSZ kezdeményezze a leváltásomat” – fejtette ki a Maszolnak.

Nem sokkal a beszélgetésünk után – miközben Kovács Levente megyei ügyvezető elnök véleményét kértük ki az ügyben – adta ki az RMDSZ Maros megyei szervezete azt a közleményt, amelyben bejelentették, hogy kezdeményezik Makkai Gergely leváltását. „Senkit nem tudunk támogatni, aki Dorin Floreával paktál, s ily módon városunk és a marosvásárhelyi emberek ellen dolgozik” – olvasható a kommünikében, amelyet azzal zártak, hogy „a Szövetség a továbbiakban is ellenzéki politizálást kíván folytatni Marosvásárhelyen. Az RMDSZ elsődleges célja megszabadítani Marosvásárhelyt Dorin Florea uralma alól”. (A szerda esti ülésen egyhangú döntéssel Csíki Zsoltot választották a marosvásárhelyi képviselőtestület RMDSZ-es frakciója vezetőjének.)

Emlékezetes, hogy idén júniusban több RMDSZ-es tisztségviselő is lemondott a közképviseletről. Elsőként Furó Judit adta vissza mandátumát a marosvásárhelyi képviselő-testületben, majd Tamási Zsolt közölte, hogy mint a listán utána következő jelölt, nem fogadja el a megbízást. Nem sokkal később Bakó Szabolcs RMDSZ-es képviselő is vette a kalapját. Soós Zoltán, a helyi magyarság 2016-os polgármesterjelöltje pedig lemondott minden, az RMDSZ-ben betöltött tisztségéről, többek között azzal vádolva Vass Levente parlamenti képviselőt, városi RMDSZ-elnököt, hogy egyeduralkodó módon irányítja a szervezetet, a helyi tanács 10 tagú RMDSZ-es frakcióját pedig arra kényszeríti, hogy gyakran a közérdek ellen szóló, Dorin Florea polgármesternek kedvező határozatokat szavazzon meg (ehhez képest jövőre ismét Soós lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje). A feszültségek feloldásaként a megyei, illetve a marosvásárhelyi RMDSZ-szervezet vezetősége abban állapodott meg, hogy „a felek közös megegyezése alapján Vass Levente lemondott a városi szervezet elnöki tisztségről”.

Makkai Gergely szerint azonban Vasst lemondatták. „Idén lefejezték a vásárhelyi RMDSZ-t, aztán a Választmányt, aminek most, az elnökválasztáson való induláshoz szükséges aláírások gyűjtésekor lett meg az eredménye: egyharmaddal kevesebb aláírást sikerült összegyűjteni Vásárhelyen az RMDSZ jelöltjének, mint amennyit a szervezet vállalt” – mondta az alpolgármester, elutasítva azt a vádat, hogy a polgármester és tanácsadója kedvében járna.

„Velük kizárólag intézményes a kapcsolatom, mert azt nem lehet elképzelni egy polgármesteri hivatalban, hogy egy alpolgármesternek, akinek a feladatát a polgármester jelöli ki, ne legyen kapcsolata az elöljáróval. A lakosság érdekében én javaslatokat tehetek, vannak bizonyos területek, ahol döntési jogom is van, de pénzügyi vagy személyi kérdésekben mindig konzultálnom kell vele. Tehát becsületes, intézményi kapcsolatom van ezekkel az emberekkel, de ez szemet szúr nagyon sokaknak” – mondta.

„Nem lehetek csak egyesek alpolgármestere”

Az elöljáró hozzátette, hogy a vásárhelyi RMDSZ kérte fel, hogy vállalja el az alpolgármesteri mandátumot („én akkor már nyugdíjas voltam, de a volt munkahelyemen, a meteorológiai szolgálatnál még törvényesen három évre visszavettek volna, tehát nyugodt életem lehetett volna” – vetette közbe). „Meggyőztek, hogy vállaljam el a lakosságért, a közösségért. Csupán azért fogadtam el, hogy a közösségemen tudjak segíteni. Nemcsak a magyarásgot értem ezalatt, hanem egész Vásárhelyt, mert egy alpolgármester nem teheti azt, hogy csak egyik vagy másik csoportnak legyen az alpolgármestere. Ez bizonyos körökben rosszul csapódott le, azóta is folyamatos támadás ér, a megyei RMDSZ többször is megpróbált leváltani.

Makkai Gergely alapítója a helyi RMDSZ-szervezetnek, és hangsúlyozta, hogy 1990-től mindig is az RMDSZ-ben tevékenykedett. „Remélem, hogy engedik, hogy továbbra is ennek a szövetségnek a része legyek” – tette hozzá. A jelenlegi alpolgármesternek ez a harmadik ciklusa a helyi közigazgatásban (két éve alpolgármester), előtte parlamenti képviselő volt. „Büszke vagyok, hogy a jelenleg érvényben lévő alkotmányban, amelyet 2003-ban fogadtunk el a parlamentben, cikkelyem van: a 35. cikkely, amely az alapvető emberi jogok közé sorolja az egészséges életkörülményekhez való jogot, a nevemhez fűződik. De ezenkívül is sok más törvénykezdeményezésem is volt” – mondta, leszögezve, csak azért térti ki ezekre, hogy lássa a közvélemény, „nem potyára töltöttem az időmet ott”.

A dél-koreai utakról, amelyek miatt sok kritikát kapott, azt mondta stratégiai fontosságú partnerségeket épített ki a város számára: 2017-ben egy békekonferenciára kapott meghívást, 2018-ban pedig a közegészségügy terén sikerült jó kapcsolatokat kialakítani. Az ázsiai országgal való kapcsolatépítés jelentőségét azért emelte ki, mert „Szöul a világ ötödik legnagyobb potenciálú gazdasága”. Elutasította, hogy visszaélt volna választott státusával, és közpénzből fizettette volna ki magánjellegű utazását, mert mint mondta, elég közigazgatási tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy tudja, mi mindenért felel a törvény előtt az aláírásával.

„Aljasság, ami ellenem folyik, mert én a város javát akarom. A társadalomban betöltött funkcióm miatt is: a Visegrádi Szent György Lovagrend erdélyi Nagy Priorja vagyok. Ez a lovagrend az emberek közti béke, az egymás iránti tisztelet, a »respekt« megteremtésén, az elnyomottak megsegítésén dolgozik, és ez volt az egyik ok, amiért elvállaltam az alpolgármesteri funkciót, hogy tudjak az embereken segíteni” – mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?