FRISSÍTVE – Felhajtás vagy valós kormányváltási szándék a bizalmatlansági indítvány?

FRISSÍTVE: A bizalmatlansági indítvány, amelyet az ellenzék be szándékozik nyújtani, nem fog átmenni – állítja Marcel Ciolacu, a képviselőház kormánypárti, szociáldemokrata (PSD) elnöke, aki szerint sokkal könnyebb aláírásokat gyűjteni, mint meggyőzni a parlamenti képviselőket, hogy jelen legyenek és szavazzanak.

„A bizalmatlansági indítvány nem fog átmenni! A következő napokban tanúi lehetünk majd, hogy az öt pártból álló ellenzék küzdeni fog a bizalmatlansági indítvány megszavaztatásáért. Mint általában, most sincs semmiféle kormányprogramjuk készenlétben, még egy vázlatuk sem arra a nagyon valószínűtlen esetre, ha kormányra jutnak. Tudja valaki, hogy kit javasolnának a miniszterelnöki tisztségre?! Nem! Ők csak rombolni akarnak! Nehezemre esik elképzelni, hogyan zajlanának a találkozók mindenféle kormányprogram-tervezet nélkül Orban, Barna, Ponta, Tomac és Kelemen között, akik teljesen eltérő elveket vallanak” – írta Marcel Ciolacu szerdai Facebook-bejegyzésében.

Véleménye szerint „ez a bizalmatlansági indítvány sem fog átmenni” a parlamentben.

„Egy dolog biztos: sokkal könnyebb aláírásokat gyűjteni, mint meggyőzni a parlamenti képviselőket, hogy jelen legyenek és szavazzanak” – sommázta.

Mint kedden megírtuk, összegyűltek a szükséges aláírások a bukaresti parlamentben a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez, amelyet most először több törvényhozó (238) támogatott kézjegyével, mint amennyi a kormány megbuktatásához szükséges.

Az alkotmány szerint a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez – amelyet az őszi ülésszakban egyetlen alkalommal kezdeményezhet az ellenzék – a törvényhozók negyedének aláírása is elégséges, és csak a kormány leváltásáról rendezendő szavazásnál kell megszerezni a honatyák többségének támogatását. De Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke korábban jelezte, hogy a bizalmatlansági indítványt csak akkor terjesztik be a Viorica Dăncilă miniszterelnök vezette kormány ellen, ha azt legalább 233 képviselő és szenátor aláírja: ennyi szavazat szükséges ugyanis a kormány leváltásához.

A bizalmatlansági indítványon szereplő aláírások szokatlanul magas számától függetlenül egyelőre nem vehető biztosra a kormány bukása, hiszen ez azon múlik, hogy annak megvitatásakor jelen lesz-e, illetve megszavazza-e az indítványt a törvényhozók több mint 50 százaléka. A PNL tervei szerint a bizalmatlansági indítványt jövő héten terjesztik a parlament elé, amely október 7-én szavazna a Dăncilă-kormány sorsáról.

A kulisszák mögött természetesen alkudozások folynak. Miután a PSD törvényhozási és kormányzati tisztségekkel próbálta maga mellett tartani a volt koalíciós partner, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) több tagját – rajtuk kívül a Pro Románia és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) néhány képviselője, összesen kilencen átpártoltak a kormányhoz –, az ellenzék is szerzett két aláírást a kormánypárt részéről. Emellett a nem magyar nemzeti kisebbségek frakciójából is támogatták hárman aláírásukkal a bizalmatlansági indítvány tervezetét, holott a „kisebbségi frakció” hagyományosan a mindenkori hatalom oldalán szavaz.

Kérdés az, hogy az ellenzék mennyire gondolja komolyan a kormány megbuktatását, illetve a kormányzás átvállalását. Dan Barna, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke például elkötelezett Dăncilă-ék leváltása mellett, de kijelentette, hogy nem lépnek kormányra, legfeljebb a parlamentben támogatnának egy új összetételű kabinetet.

Dăncilă szerint a bizalmatlansági indítvány ezúttal sem fog célba érni. „Az ellenzéknek halvány fogalma sincs, mit tegyen másnap, ezért a bizalmatlansági indítvány nem fog célba érni” – írta a miniszterelnök a Facebookra. „Nemrég már próbálkoztak ezzel, és csúfosan kudarcot vallottak, mert elképzelés és kormányprogram nélkül álltak a parlament elé. Most is ugyanígy jönnek, alternatíva nélkül, és úgy, hogy halvány fogalmuk sincs, mit tennének a következő napon” – olvasható a kormányfő bejegyzésében. Dăncilă úgy vélekedik: az ellenzék gyenge, széthúzó, és az ország jövőjét illető elképzelései tekintetében komolytalan és felelőtlen.

 

Képviselőházi források szerint a PNL valóban kész lenne kormányt alakítani, ha átmegy a bizalmatlansági indítvány, még úgy is, hogy alig egy éve lenne a következő parlamenti választásokig, és a PSD-től „egy romhalmazt” venne át, ami nem biztos, hogy javítana esélyein a 2020-as választásokon... Ráadásul Ludovic Orban és pártja eddig még nem rukkolt elő a kormányprogramjával.

Ugyanakkor az ALDE és a Pro Románia hozzáállása nem egyértelmű. Adrian Ţuţuianu utóbbi párt szenátora, például kijelentette, hogy igazából azt szeretnék, hogy megbukjon a Dăncilă-kabinet, de továbbra is a PSD alakítson kormányt. „Először is a PSD-vel és az ALDE-vel tárgyalunk de. Ha nem tudunk egy életképes többséget kialakítani, amelynek Klaus Johannis államfő kormányalakítási megbízást ad, akkor ülünk majd egy asztalhoz a PNL-vel” – nyilatkozta.

A szociálliberális kormánykoalíció felbomlása nyomán most tényleg valós esély mutatkozik a Dăncilă-kabinet leváltására, már csak az a kérdés, hogy az ellenzéknek valóban ez a szándéka, vagy csak a médiaérdeklődés miatt nyújtja be a bizalmatlansági indítványt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?