FRISSÍTVE – Aláíráshamisítással gyanúsított meg több elnökjelöltet a választási bizottság

FRISSÍTVE: Újabb államfőjelöltek jelentkezését fogadta el a Központi Választási Bizottság (BEC) a novemberi elnökválasztásra, ugyanakkor nyolc jelentkező ellen büntető feljelentést tett a legfőbb ügyészségen, mivel azt gyanítja, hogy jelöltségük támogatottságát hamis aláírásokkal igazolták.

Válaszképpen több érintett jelölt bejelentette: hitelrontásért jelenti fel a BEC-et. A botrányt egy alkotmánybírósági döntés váltotta ki. A taláros testület hétfőn helyt adott a legfőbb közjogi méltóságra függetlenként pályázó Viorel Cataramă üzletember óvásának, és arra kötelezte a választási bizottságot, hogy fogadja el jelöltségét, amelyet eredetileg 94 ezer támogató aláírás szembeötlő hasonlóságára hivatkozva utasított el.

Az alkotmánybíróság szerint a hamis nyilatkozattétel bűntettének megállapítása a bűnüldöző szervek hatásköre, és a BEC-nek az aláírások eredetiségének vélelmére alapozva kell az elnökjelöltek indulását regisztrálnia. Erre hivatkozva a választási bizottság több olyan elnökjelölt jelentkezését fogadta el, akiknek a támogatottságával szemben kétségei merültek fel, ugyanakkor fel is jelentette őket az ügyészségen.

A BEC honlapján szerda délben már 14 államfőjelölt neve szerepelt. A novemberi elnökválasztásról kiadott kormányhatározat szerint pénteken jár le a jelöltségek elleni óvások elbírálásának, illetve az esetleges visszalépéseknek a határideje, és ekkor véglegesítik a szavazólapra kerülő jelöltek névsorát.

A BEC kedd esti tájékoztatása értelmében a Viorel Cataramă (Liberális Jobboldal), Miron Cozma (független jelölt), Maria Minea (Hazafi Románok Pártja), Cătălin Ivan (Alternatíva a Nemzeti Méltóságért), Sebastian Constantin Popescu (Új Románia Párt), Alexandru Cumpănaşu (független jelölt), Ninel Peia (Román Nép Pártja), Bobby George Marius Păunescu (független jelölt) jelöltségét támogató aláírási íveken számos olyan kézjegyet találtak, amelyek között „egyértelmű hasonlóságok" vannak, ezért a bűnüldöző szervekhez fordulnak az ügyben.

A meggyanúsított elnökjelöltek hitelrontásért és diszkriminációért akarják beperelni a választási bizottságot, azt állítva, hogy például Klaus Johannis államfő vagy Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD-s) miniszterelnök is sok olyan támogató aláírást adott le, amelyek nagyon hasonlítanak egymáshoz. A BEC azzal hárította el a részrehajlás vádját, hogy a többi hét jelöltnél nem találtak annyi hamisnak tűnő kézjegyet, amennyi kétségessé tenné, hogy rendelkezik-e az illető a törvény által megkövetelt legalább 200 ezer támogatóval.

Az elnökválasztás első fordulóját november 10-én tartják. Ha egyik jelölt sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót is rendeznek a két legjobban szereplő jelölt részvételével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?