Vádat emeltek a rendőrakadémia zsarolásra felbujtó volt vezetői ellen

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt Adrian Iacob, az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia volt rektora és Petrică-Mihail Marcoci volt rektorhelyettes ellen. Az intézmény vezetői azzal bízták meg az egyik beosztottjukat, hogy halálosan fenyegesse meg Emilia Șercan oknyomozó újságírót, aki leleplező riportsorozatot írt a plágiumgyanús doktori dolgozatokról, mely ügyben a rendőrakadémia előadótanárai is érintettek voltak.

A DNA közleménye szerint a Bukaresti Táblabírósághoz benyújtott vádemelésben hivatalosan zsarolásra való felbujtással gyanúsítják a tisztségükből azóta felfüggesztett vezetőket. A végrehajtó szerepét betöltött Gheorghe Adrian Bărbulescu rendőr ügyét külön tárgyalják, miután beismerte bűnösségét és hajlandónak mutatkozott a vádalkura.

A rektor és helyettese március végén, április elején bízta meg – hivatali befolyásával visszaélve – beosztottjukat, hogy „állítsa le” a több állami tisztviselőt, köztük a rendőrakadémia rektorát és előadóit is negatív fényben feltüntető cikksorozatot közlő újságírót, aki leleplezte, hogy a doktori dolgozatok szinte mindegyikét másolták. A rendőrnek feltöltőkártyás használt mobiltelefonokról kellett üzeneteket küldenie Emilia Șercannak. Többek között olyasmit írt a riporternek, hogy „ha nem hagyja abba a kutakodást”, nem előzheti meg előzni a „kálváriát, ami rá vár”.

Bărbulescunak azt ígérték a felettesei, hogy védelmet biztosítanak neki, de a fiatal rendőr amúgy sem mert ellentmondani az idősebb és rangban felette állók tiszteknek, akik szerint azért is hálásnak kellett lennie, hogy a rendőrakadémia elvégzése után állást biztosítottak neki az intézményben.

A rektor és helyettese az újságíró feljelentése nyomán bukott le. Bírósági felügyelet alá helyezték őket, július elején pedig Veronica Stoica főfelügyelő személyében ideiglenes rektort neveztek ki a rendőrakadémia élére.

Azt még nem tudni, mikor kezdődik a vádlottak tárgyalása.

Kapcsolódók

Kimaradt?