Kilenc ALDE-s államtitkárt menesztett Dăncilă a kormányból

Viorica Dăncilă miniszterelnök összesen kilenc államtitkárt menesztett, akik a kormánykoalícióból kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) tagjai – derült ki a pénteki a Hivatalos Közlönyből.

A rendelet szerint a kilenc államtitkár többsége maga kérte felmentését, miután az ALDE megtiltotta tagjainak, hogy a kormányban további szerepet vállaljanak, ellenkező esetben kilátásba helyezték a pártból való kizárásukat. A Călin Popescu Tăriceanu vezette ALDE augusztus végén jelentette be, hogy kilép a kormányból, miután a Tăriceanu által megfogalmazott több követelést, egyebek mellett a kormány átalakítását és a kormányprogram felülvizsgálatát nem volt hajlandó végrehajtani a kormányfő.

Jelenleg a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányoz egyedül, és a felek között vita alakult ki, hogy a kormány politikai összetétele megváltozott-e vagy sem az ALDE döntése után.

Dăncilă ugyanis meggyőzte Teodor Meleșcanu volt ALDE-s külügyminisztert, hogy fogadja el a szenátus elnöki tisztségét, a felsőházi szociáldemokrata többség meg is választotta a posztra, amit addig Tăriceanu töltött be. Ezt követően a héten a Tăriceanu pártjából három másik törvényhozót is miniszteri posztra javasolt Dăncilă, akiknek a kinevezését az államelnök megtagadta. Klaus Johannis szerint ugyanis nem fér kétség, hogy a kormány politikai összetétele megváltozott, mivel szerinte az ALDE egyértelműen kilépett a kormányból, ezért Dăncilának a parlament jóváhagyását kell kérnie ahhoz, hogy a kabinet folytathassa tevékenységét.

A média szerint Tăriceanu egy pénteki informális találkozó keretében megpróbálja megőrizni pártja egységét, hiszen több megyei szervezet is bírálta Tăriceanu döntését, aki nem csak a kormányból való kilépést támogatta, hanem az államelnök-jelöltségről is lemondott, így az ALDE a független Mircea Diaconu európai parlamenti képviselőt támogatja a novemberi elnökválasztáson.

A szenátus elnöki tisztségét elfoglaló Meleșcanu, valamint a miniszteri posztra javasolt egyik ALDE-s törvényhozó kijelentették, hogy meg fogják támadni a bíróságon a pártból való kizárásukat. A Tăriceanu stratégiáját bíráló ALDE-sok szerint a párt mielőbb kongresszust kell tartson, hogy elhatározzák, milyen úton haladnak tovább. Meleșcanu szerint az ALDE-nak azért kell folytatnia a kormányzást, mert 2016-ban a PSD-vel együtt nyerték meg a parlamenti választást, és ígéreteket tettek választóiknak a kormányprogramnak megfelelően, szerinte ezért most semmit nem kell felülvizsgálni 2020-ig, a következő határidős parlamenti választásig.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?