Tízezer lejt érő kijelentés: „A magyarok annyira buták, hogy nem képesek megtanulni románul”

Az Országos Audiovizuális Tanács a csütörtöki ülésén, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panasza alapján, újabb 10 ezer lejes bírságot szabott ki a B1 Televízióra, a Lumea lui Banciu július 2-i adása miatt.

A jogvédelmi szolgálat tájékoztatása szerint a műsorban, amely többek között a kisebbségi oktatásról szólt, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének kijelentése okozott felháborodást, miszerint a Hargita megyei magyar kisebbséghez tartozó diákoknak más kategóriájú román érettségi vizsga szerint kellene megméretniük.

Ennek kapcsán Radu Banciu méltánytalan kijelentéseket tett az adásban és személyi jogokat sértett, amikor Borboly Csaba elnököt senkinek nevezte, megkérdőjelezte a megyevezető hitelességét, azt hangsúlyozva, hogy nincs joga Hargita megye helyzetéről beszélni, hiszen ő nem tanügyminiszter, hanem egy senki, aki hivatalosan semmilyen etnikumot nem képvisel.

Banciu a magyar nyelvről azt állította, hogy az tulajdonképpen nem is létező nyelv, és hogy a magyarok az egyetlenek, akik nem tudják beszélni annak az államnak a nyelvét, amelyben élnek, mert annyira buták, hogy egyszerűen nem képesek megtanulni románul. Majd Borboly újabb szidalmazása között kifejtette: a megyeitanács-elnök szavaiból az tűnik ki, hogy Hargita megye Budapesthez tartozik. Borboly Csabát szánalmas korcsnak (jigodie patentă) nevezte. Végezetül azt nyilatkozta, hogy aki nem ismeri a román nyelvet, annak irány haza! „Oda haza, ahol a magyarok elképzelik, hogy a hazájuk van, Magyarországra!” – jelentette ki.

Benkő: a világ egyetlen nyelvéről sem szabad így nyilatkozni

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője üdvözölte az Országos Audiovizuális Tanács döntését, mert megengedhetetlen a romániai televíziókban az ilyen stílusú véleménynyilvánítás. Emlékeztetett: a műsorvezetők részéről lehet és kell is kritikát megfogalmazni a közéleti szereplőkkel szemben, de úgy véli, hogy ebbe a „szánalmas korcs” kifejezés nem fér bele.

„A világ egyetlen nyelvéről sem szabad így nyilatkozni, ahogy a magyar nyelvről nyilatkozott Banciu. Kijelentései az egész magyar kultúrával és közösséggel szemben sértők. Az erdélyi magyarok, román állampolgárként Románia polgárai, senki nem küldheti el őket más országba. Minden körülmények között visszautasítjuk ezt a fajta retorikát” – idézte Benkő Erikát a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közleménye.

Kapcsolódók

Kimaradt?