Dăncilă szerint Johannis megfosztaná a bérüktől a közalkalmazottakat

Viorica Dăncilă miniszterelnök csütörtökön azt nyilatkozta, nem fél bizalmi szavazást kérni a parlamenttől a kormány számára. Szerinte az államfő célja, hogy a közalkalmazottak ne kapják meg a fizetésüket.

Viorica Dăncilă arra reagált, hogy két órával korábban Klaus Johannis elutasította az általa javasolt hat miniszterjelöltet, és ismét felszólította a kormányfőt, hogy kérjen támogató szavazást a parlamenttől.

"Három egymást követő hét alatt ez a harmadik akadály, a harmadik elutasítás Klaus Johannis részéről a kormány azon erőfeszítéseivel szemben, hogy normálisan tudjon működni. (...) Egyértelmű, hogy Johannis úr pártjának gondjai vannak a közalkalmazottakkal, de az államfő most már egy más szintre vitte ezt a kérdést, mert egész egyszerűen megtagadja dolgozó emberek fizetéshez való jogát” – mondta Dăncilă, aki szerint a kormányból kilépette ALDE elnöke, Călin Popescu Tăriceanu és az államfő megkötötték a „képmutatás és rombolás szövetségét”.

 

Dăncilă  emlékeztetett: annak érdekében hogy elkerüljék a kormány működésének megbénulását, elfogadtak egy kormányhatározatot, amelynek értelmében nem a parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter, hanem a kabinet üléseinek előkészítésében és a kormányzati háttérmunkában jelentős szerepet játszó kormányfőtitkárság láttamozza az elfogadni tervezett sürgősségi kormányrendeleteket. Emellett más kényszermegoldásokat is kellett keresniük arra, hogy a közalkalmazottak megkaphassák a fizetésüket.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kifejtette, nem fog meghátrálni az akadályok előtt, és nem fél megjelenni a parlamentben. „Nem félek attól, hogy megjelenjünk a parlament előtt, annál is inkább, mert két nappal ezelőtt a szenátusi szavazás során bebizonyosodott, hogy többségünk van. Nem szaladunk el a felelősségtől és nem fogunk meghátrálni” - szögezte le a kormányfő.

Klaus Johannis csütörtöki sajtónyilatkozatában azt mondta, azért utasítja el a miniszteri javaslatokat, mert azok „durván alkotmányba ütköznek”, mivel a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett a kormánykoalícióból. Az elnök szerint „látszik, hogy a kormányfő fél a bizalmi szavazástól, és megpróbálja húzni az időt”.

Kapcsolódók

Kimaradt?