Sokan nem értenek egyet az ellenzékbe vonulással: a szakadás szélén az ALDE?

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) „szétszakadt”, mivel tagjainak nagy része távozni akar, emiatt kongresszus összehívására van szükség, állította csütörtökön Alexandru Ştefan Băişanu ALDE-képviselő, akit Viorica Dăncilă kormányfő a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszteri tisztségre javasolt.

A politikus szerint sokan nem értenek egyet a párt elnökének, Călin Popescu-Tăriceanunak azzal a döntésével, hogy az ALDE lépjen ki a kormányból. „Az emberek nagy része távozni készül, ki a Szociáldemokrata Párthoz (PSD), ki a Pro Románia párthoz, ki a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL), vagy bármely más párthoz menne. Úgy vélem azonban, hogy a párt egysége fontosabb, mint bármely pártvezető. Nem Călin Popescu-Tăriceanuról beszélek most, senki nem kérte, hogy mondjon le, de az világos, hogy eddigi tanácsadóinak, akik ebbe a helyzetbe juttatták a pártot, hátrálniuk kellene egy lépést. Nem kizárásokról beszélünk. (...) Újra kell indítani a pártot a nulláról” - jelentette ki Băişanu a parlamentben.

Rámutatott, kérni fogja a kongresszus összehívását, amelyen a kormányból való kilépés döntését is meg kell vitatni. Hozzátette, a döntéseket nem egy-két embernek kell meghoznia, és ennek érdekében akár a statútumot is módosítani kell. „Nem gondoltam arra, hogy a pártelnököt, Călin Popescu-Tăriceanut leváltsuk. Azonban meg kell vitatni a kormányból való kilépés kérdését, mivel ezt a lépést és a Pro Romániával való szövetkezést az ALDE államfőjelöltjének a támogatása érdekében tettük meg. Mivel az ALDE-nak már nincs saját jelöltje, a szövetkezés okafogyottá vált, más megoldásokat kell keresnünk, hogy pártunkat megerősítsük” - fűzte hozzá Băişanu.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy csak a párt hétfőn összeülő küldöttgyűlése dönthet az ő, illetve a többi, miniszteri tisztségbe való jelölést elfogadó pártkolléga pártból való kizárásáról. „Szavazás alá kell bocsátani a pártból való kizárásunkat, és én bízom kollégáim józan eszében, akik felfogják, hogy ez katasztrofális következményekkel járna az ALDE-ra nézve. Ha az alakulat 5 parlamenti képviselője kilép a frakcióból, anélkül, hogy párttagságukról lemondanának, a képviselőházi frakció is megszűnik, mint ahogyan a szenátusban is történt. És akkor a párt elveszíti saját képviseletét” - magyarázta a képviselő.

Meleşcanu bírósághoz fordul. A bíróságon fogja igazát keresni az ALDE-ból való kizárása miatt Teodor Meleşcanu. A szenátus elnöke ezt csütörtökön jelentette be a parlamentben, hozzátéve, véleménye szerint kizárása alkotmány- és törvényellenesen történt. "Sajnos elfogadtak egy döntést az ALDE-ból való kizárásomról, amely teljes mértékben törvényellenes, sőt, valójában nem is létezik. Nem szerepelt a napirendi pontok között, nem jelent meg róla semmiféle dokumentum, csak  felolvasták az ülésen. Álláspontom szerint tehát ez alkotmányellenes döntés, amely ellenkezik a parlamenti képviselők jogaira vonatkozó szabályzattal, így más választásom nem maradt, mint a bíróságon szerezni érvényt igazamnak" - mondta Meleşcanu.

Hozzátette, ha őt kizárják a párt soraiból, bírósághoz fordul, és addig, amíg a bíróság nem hoz jogerős döntést az ügyben - néhány hónap, vagy egy-két év múlva - ő az ALDE tagja marad. Magyarázata szerint azért fogadná el a miniszteri tisztséget, mert úgy látja, hogy sem a PNL, sem a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem akarja jelenleg átvenni a kormányzást.

Dăncilă édesgette vissza a kormányba Băişanuékat

Viorica Dăncilă kormányfő szerdán bejelentette, úgy döntött, hogy az ALDE tagjai közül javasol minisztereket az alakulat kormányból való kilépése nyomán megüresedett három tárcához. Így Graţiela Gavrilescut javasolja környezetvédelmi miniszternek, illetve miniszterelnök-helyettesnek, Ion Cupát energiaügyi miniszternek, Ştefan Băişanut a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszternek.

Călin Popescu-Tăricenu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke szerda este levélben tájékoztatta Viorica Dăncilă miniszterelnököt és Klaus Johannis államfőt, hogy azonnali hatállyal elvesztették ALDE-tagságukat azok a személyek, akik jelöltséget vállaltak miniszteri tisztségre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?