Tăriceanu aláírásokak gyűjt a Meleșcanu megválasztását kifogásoló panaszhoz

Több ellenzéki képviselő is jelezte, hogy aláírja a Teodor Meleşcanu szenátusi elnökké választásának módját kifogásoló panaszt, amelyet az alkotmánybíróság elé szándékoznak terjeszteni - közölte szerdán Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

Tăriceanu úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a szenátus házelnökének megválasztása szabályellenesen történt, és erről legkésőbb hétfőn panaszt nyújtanak be az alkotmánybírósághoz. A jelöltek között ugyanis ketten is az ALDE tagjai voltak (az ALDE által támogatott Ion Popa, illetve a PSD által támogatott Teodor Meleşcanu), ami szabályellenes, mert minden párt csak egy házelnököt javasolhat.

Călin Popescu Tăriceanu szerint azért kell hétfőig várni a beadvánnyal, mert addig aláírásokat kell gyűjteniük ellenzéki törvényhozóktól a kezdeményezés támogatására. Néhányan máris jelezték, hogy alá fogják írni a dokumentumot - mondta a pártelnök.

Teodor Meleşcanut kedden választotta meg a szenátus plénuma a házelnöki tisztségbe 73 szavazattal. Kihívója, Alina Gorghiu (PNL) 59 voksot kapott. Călin Popescu-Tăriceanu pártelnök szerdán bejelentette: Teodor Meleşcanut kizárták a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből. Ezzel megszűnt az ALDE felsőházi frakciója, mert nincs meg a hét, azonos pártlistán megválasztott szenátor. Tăriceanu magyarázata szerint Meleşcanu esetében életbe léptették az ALDE vezetőbizottságának múlt heti határozatát, amely szerint ha a párt képviselői közül valaki tisztséget vállal más alakulat támogatásával (Meleşcanu szociáldemokrata javaslatra lett felsőházi elnök - szm.), akkor elveszti ALDE-tagságát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?