Trükkös: ALDE-s politikusokat javasol a kormányfő a távozó ALDE-es miniszterek helyére

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) egy-egy politikusát javasolja az államfőnek a kormányból távozó ALDE-s miniszterek helyére.

A kormányfő közölte: a környezetvédelmi tárca élére Grațiela Gavrilescu eddigi minisztert javasolja, az energiaügyekért Ion Cupă, a parlamenttel való kapcsolattársért pedig Alexandru Băișanu felelne. Mindhárman az ALDE politikusai, akik nem vették tudomásul, hogy a pártjuk kilépett a kormányból, sőt Gavrilescu lemondott, amikor ALDE felbontotta a koalíciót a szociáldemokratákkal. A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a korábban megüresedett tárcavezetői tisztségekre is javasolt jelölteket: Dan Chirilă (belügy), Camelia Gavrilă (oktatás), Dan Matei (gazdaság).

A kormányfő elmondta, hogy a javaslatait szerdán délután elküldi az államelnöknek. Dăncilă emlékeztetett, hogy szeptember 12-én lejár az ügyvivő belügyminiszter, 18-án pedig az ügyvivő tanügyminiszter megbízatása, a gazdasági ügyekkel foglalkozó kormányfőhelyettes széke pedig betöltetlen.„Remélem, Johannis elnök ezúttal úgy fog viselkedni, mint Románia elnöke, és nem mint az erre a tisztségre pályázó jelölt” – jelentette ki a kormányfő, aki szerint Románia és a román állampolgárok érdekeit a személyes érdekek fölé kell helyezni.

Dăncilă: Tăriceanu nem zárhatja ki az ALDE összes tagját

Az ALDE egyre több tagja híve a Szociáldemokrata Párttal (PSD) való együtműködés folytatásának - állította Viorica Dăncilă kormányfő. Azt mondta: ha Călin Popescu-Tăriceanu kizárja az ALDE-ből a környezetvédelmi, energiaügyi és a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszteri tisztségekbe általa javasolt Graţiela Gavrilescut, Ion Cupát és Ştefan Băişanut, ő másik három személyt fog javasolni, szintén az ALDE tagjai közül, elvégre az alakulat vezetője nem fogja tudni kizárni az egész szervezetet.

„Úgy vélem, hogy Tăriceanu úr nagyon figyelmesen fogja elemezni a helyzetet, mivel világos, hogy a döntéssel nem értett mindenki egyhangúlag egyet. Egyre több olyan liberális-demokrata van, aki támogatja a PSD-vel való együttműködést, vannak államtitkárok, akik maradni akarnak, vannak fiókszervezetek, és el fogjuk kezdeni a tárgyalásokat a fiókszervezetekkel. Világos tehát, hogy létezik egy többség, amely nem akar kiszállni a szövetségből, és úgy gondolom, az alakulat elnöke nem hozhat ennyire drasztikus döntéseket. (...) Ez azonban az ALDE problémája, nekik kell ezt megoldaniuk, nekem arra kell figyelnem, hogy mit csinál a PSD” – jelentette ki a miniszterelnök a Victoria-palotában. 

Hozzátette, az ALDE elnökének el kellene beszélgetnie pártkollégáival. „A Tăriceanu úr döntései oda vezettek, hogy az ALDE-nak immár nincs frakciója a szenátusban. Ha ugyanazt a döntést hozza meg az általam miniszternek javasolt három ALDE-képviselő esetében is, a képviselőházban is elveszíti a frakciót. (...) Elképeszt Tăriceanu úr, aki most az államelnökkel tart és a kormányt támadja” – mondta Dăncilă.

Hangsúlyozta, nem csupán a három említett képviselő gondolja úgy, hogy folytatni kell a kormánykoalíciót, hanem az ALDE több más tagja is. „Majd meglátjuk, hogy kérünk-e bizalmi szavazatot a parlamenttől, mert nem ijedünk meg ettől sem, mivel azonban az ALDE részéről fogalmazódott meg ez a választás, hogy együtt folytassuk a kormányzást, engedtem ennek az akaratnak” - fűzte hozzá Dăncilă. Rámutatott, értesítette telefonon Klaus Johannis államelnököt, hogy a nap folyamán elküld neki hat miniszteri kinevezési javaslatot.

A döntést kommentáló elemzők szerint Viorica Dăncilă így próbálja elkerülni, hogy a kormány politikai összetételének a megváltozása miatt kelljen a parlament elé állnia egy bizalmi szavazásra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?