Útmutató önkormányzati vezetőknek: hogyan nyerjünk pert Dan Tanasă ellen?

Jogerősen megnyerte a Hargita Megye Tanácsa azt a pert, amelyet Dan Tanasă indított a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) nevében az intézmény vezetője ellen. Borboly Csabát arról kérdeztük, hogyan győzhetik le a székelyföldi önkormányzati vezetők a közismerten magyarellenes bloggert a bíróságon.

A másodfokon megnyert per részleteiről Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: Dan Tanasă – akárcsak más esetekben – arra hivatkozva akart nagy összegű büntetést kiszabatni a megyei önkormányzatra, hogy egy jogerős bírósági ítéletet nem hajtottak végre időben. A román blogger vezette ADEC három évre visszamenőleg szerette volna megállapíttatni a tanács és Borboly Csaba vétkességét, amiért nem távolították el mindenhonnan azokat a székely szimbólumokat, amelyek leszedésére bírósági ítélet kötelezte őket.

A bírósági ítélet alapján három pontról kellett eltávolítaniuk a székely zászlókat, ennek eleget is tettek a meghatározott határidőkön belül. Dan Tanasă az ítélet végrehajtásának megtagadását abban látta, hogy az épületben szerinte még maradtak ilyen jelképek.

Kevés székelyföldi település nem érintett

Borboly Csaba szerint manapság már ritka olyan székelyföldi önkormányzatot találni, ami valamilyen szinten nem érintett a Tanasă által indított perek valamelyikében. A politikus elgondolkodtatónak tartja, hogy olyan eldugottabb települések is az ADEC figyelmébe kerültek, amelyek távol esnek a főbb útvonalaktól.

Ez azt jelenti szerinte, hogy Tanasát valamilyen rendszer segíti, amelynek segítségével megtalálja a szerinte kifogásolható dolgokat, és ezeknek az információknak az alapján teszi meg újabb és újabb feljelentéseit. Dan Tanasă tehát folyamatosan „segítőktől” kap tájékoztatást a vélt jogtalanságokról.

Meg kell keresni a kiskapukat

Mit tehetnek azok az önkormányzati vezetők, akiket feljelent az ADEC elnöke? Borboly Csaba szerint mindenekelőtt a feljelentő saját eszközeit kell használniuk. „Meg kell keresni a formai hibákat, a kiskapukat, ahogyan ő is teszi számos esetben” – magyarázta a tanácselnök. Fontos szerinte az is, hogy ha az adott település önkormányzatának nincs jogásza, akkor mindenképpen kérjenek segítséget. Fordulhatnak a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálathoz, de természetesen Hargita Megye Tanácsához is.

A megyei önkormányzat már nagy tapasztalattal rendelkezik a Dan Tanasă által indított perek terén. Borboly Csaba kiemelte: a tanács az elmúlt tíz évben tíz perből kilencszer győztesen került ki, és szívesen osztják meg tapasztalataikat bárkivel, aki érintett. Konkrét tanácsként a politikus elmondta, a legfontosabb, hogy még a per elindulása előtt, az információk szolgáltatásának szakaszában alaposan fel kell építeni a védekezési stratégiát.

Az önkormányzatoknak az általuk küldött válaszokban hasonlóan „furfangos” módon kell fogalmazniuk, mint teszi azt Dan Tanasă. Természetesen a megyei tanács részéről szívesen segítenek akár a konkrét iratok megfogalmazásában is felhasználva az előző évek tapasztalatait – mondta Borboly.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?