Dan Barna szerint porhintés, hogy az ALDE ellenzékbe vonult

Amíg a még mindig ALDE-tag Teodor Meleşcanu a szenátus elnöke, nem hiszi el, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetsége valóban ellenzékbe vonult van – jelentette ki kedd este Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. Hozzátette, csak akkor bizonyosodik meg efelől, ha az ALDE törvényhozói aláírják a kormány ellen benyújtandó bizalmatlansági indítványt.

Meglátása szerint előfordulhat, hogy az ALDE és a Victor Ponta vezette Pro Románia párt csak megjátssza, hogy „megharagudott a kormányra”, hogy erősebb tárgyalási pozíciót nyerjenek a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben.

Barna megismételte felhívását, hogy az ellenzéki pártok kössenek egy egyezséget az előre hozott választások tekintetében, amelyre felelős válaszokat vár, nem olyat, mint amilyet a szenátus volt elnöke adott, akinek el kell döntenie, hogy ellenzékben van-e vagy kormányon. Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke kedden úgy fogalmazott, hogy amíg funkcióban van egy kormány, nem lehet szó előre hozott választások kiírásáról.

„Még ha létre is jön egy politikai egyezség az előre hozott választások szükségességével kapcsolatban, meg kell tenni bizonyos alkotmányos lépéseket, másképp nem lehet. Azoknak, akik ezekkel a javaslatokkal állnak elő, előbb figyelmesen tanulmányozniuk kellene az alkotmányt, hogy megértsék, milyen politikai megoldásokhoz lehet folyamodni” – fejtette ki az ALDE elnöke, és rámutatott, hogy előbb a politikai megoldásokat kell sorra venni.

„Jelenleg még van egy kormányunk, tehát túl korai még előre hozott választásokról beszélni” – szögezte le Popescu-Tăriceanu a parlamentben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?