Ötös átlag alatt szakiskola: Johannis szerint az intézkedés szegregál

Közleményben bírálta pénteken az Államelnöki Hivatal azt a miniszteri rendeletet, miszerint jövő évtől csak azok a tanulók vehetnek részt a líceumi helyekért folyó versenyben, akiknek a felvételijegye legalább 5-ös, a többiek szakiskolába jelentkezhetnek.

A kommüniké szerint a PSD-kormány folytatja az ártalmas kísérleteket a tanügyben. Az Államelnöki Hivatal úgy véli, a szóban forgó rendelet szegregál, nincs tekintettel a tanulók egyéniségére. „Az intézkedés figyelmen kívül hagyja, hogy az országos képességfelmérő vizsga nem egy alkalmassági teszt, nem tükrözi a gyerekek sajátos készségeit, sem azt, hogy a tanulók milyen pálya felé irányulnának később” – áll a közleményben, amely szerint a kormány „krónikus reformbetegségben” szenved, így próbálja szőnyeg alá söpörni az országos vizsgákon való alacsony átmenési arány jelentette problémát.

A közlemény rámutat, az intézkedés rákényszeríti a tanulókat, hogy olyan irányt válasszanak, „amelynek lehet, hogy semmi köze nincs ahhoz, amihez értenek vagy amit szeretnének”, így a rendelet az iskolaelhagyás fokozódását fogja maga után vonni.

„Mint oly sok más esetben, a kormány most is kettős mércét alkalmaz: azok a pedagógusok, akik 5-ösnél kisebb jegyet kapnak a tanári vizsgán, tovább taníthatnak, az 5-ösnél kisebb jegyet elért tanulók viszont nem követhetik azt az utat, amelyik a számukra leginkább megfelelő” – áll a közleményben, majd így folytatják: a rendelet fenntartja és erősíti azt a közvélekedést, miszerint a szakiskolákban a gyengén felkészült diákok tanulnak tovább, így ezt az oktatási formát egyfajta büntetésként fogják fel, mintsem esélyként a szakmai kiteljesedésre.

„A szakoktatás alapvető fontosságú Románia jövője tekintetében, és támogatni kell azoknak a szakembereknek, mesterembereknek a képzését, akikre oly nagy szükségünk van. Ez a támogatás azonban befektetéssel jár, felszerelésekre, az infrastruktúra korszerűsítésére van szükség, partnerségeket kell kialakítani a magánszektorral” – nyomatékosítja az Államelnöki Hivatal.

Mint írtuk, a Hivatalos Közlönyben csütörtökön megjelent rendelet értelmében a 2020/2021-es tanévben csak azok a nyolcadikot végzett diákok tanulhatnak tovább líceumi osztályban, akik részt vettek a képességfelmérő vizsgán, és a felvételijegyük legalább 5-ös. 

(Címlapfotó forrása: presidency.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?