FRISSÍTVE – Teodorovici: nem ülésezhet és nem hozhat rendeleteket a foghíjas kormány

FRISSÍTVE: A kormány nem ülésezhet és nem bocsáthat ki sürgősségi rendeleteket, mivel nem teljes – jelentette ki csütörtökön Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. Ezt utóbb megerősítette Viorica Dăncilă miniszterelnök is, hangsúlyozva, hogy az erre a hétre tervezett napirendi pontokat a jövő héten tárgyalják meg, feltéve, ha Klaus Johannis államfő kinevezi az ügyvivő minisztereket.

„Csak akkor ülésezhetünk, ha teljes a kormánycsapat” – mondta Teodorovici, aki szerint felelőtlenségre vall megfosztani a kormányt a kormányzás lehetőségétől.

„Ha – Isten őrizz! – ma történik valami katasztrófa, és meg kell oldani egy konkrét helyzetet sürgősségi kormányrendelettel, azt a rendeletet most nem lehet kibocsátani. Mi több, még egy kormányhatározatot se lehet kiadni, mert a kormány működésképtelen. Sajnos ez felelőtlenségre vall azok részéről, akik fenntartják a kormány működésképtelenségét” – mondta Teodorovici.

A miniszter azt is elmondta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) fog döntést hozni arról, hogy a kormányfő kérjen-e parlamenti szavazást a kormány átszervezéséről, miután a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a múlt hétfőn kilépett a kormányból.

Mint megírtuk, a kormány az alkotmánybírósághoz fordult, mert Klaus Johannis államfő nem nevezte még ki a megüresedett ALDE-s miniszterek helyére a Viorica Dăncilă miniszterelnök által javasolt ügyvivő tárcavezetőket. Ám az alkotmány szerint a kormány politikai összetételének megváltozása esetén az elnök nem is nevezheti ki azokat, amíg a parlament nem szavaz az új kormányról.

Viorica Dăncilă miniszterelnök Argeş megyei látogatása során elmondta: Klaus Johannis államfő még mindig nem indokolta meg az ügyvivő miniszterek kinevezésének visszautasítását.

Emlékeztetett, hogy emiatt az alkotmánybírósághoz fordultak, és a testület válaszától azt is várják, hogy hosszú távon fektet le bizonyos szabályokat, mivel nem tesz jót a kormány tevékenységének megbéklyózása.

Azt is elmondta: a hétre tervezett kormányrendeleteket nem tudták meghozni, noha bizonyos kérdések nem tűrnek halasztást. „Ez az akadályoztatás oda vezetett, hogy minden napirendi pontot jövő héten kell megtárgyalnunk” – mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?