Levélszavazás: a külföldön élő románok regisztrációjának meghosszabbítását kéri a kormányfő


-A A+A külföldön élő román állampolgárok választói névjegyzékbe vételére megszabott határidő meghosszabbítását kérte az Állandó Választási Hatóságtól (AEP) Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő a külföldön élő románok fórumának megnyitó ünnepségén beszélt a témáról. A Bukarestben zajló eseményen rámutatott, a parlamenttel és a többi illetékes intézménnyel közösen elkezdték az előkészületeket az őszi államfőválasztás megszervezésére. A kormány elfogadott egy intézkedéscsomagot a szavazási folyamat megkönnyítése érdekében. Az egyik újdonság – emlékeztetett Dăncilă –, hogy a külföldön élő román állampolgároknak három nap áll majd rendelkezésükre, hogy leadják szavazatukat, ugyanakkor levélben is voksolhatnak.

A kormányfő hozzátette, kérte az AEP-től, hosszabbítsák meg a határidőt, amíg a diaszpórában élők kérvényezhetik a választói névjegyzékbe vételüket, hogy minél többen élhessenek a levélszavazás lehetőségével.

Viorica Dăncilă kiemelte, az ötnapos fórum jó alkalom arra, hogy a résztvevők beszélgessenek azokról a tervekről és konkrét intézkedésekről, amelyeket azzal a céllal fogadott el a kormány, hogy az ország határain túlra vándoroltak kapcsolatban maradhassanak Romániával, esetleg a hazatérésre késztessék őket. Ezek között említette a miniszterelnök az Ukrajnában élő román diákok számára meghirdetett ösztöndíjprogramot, a különféle tájékoztató kampányokat, a konzuli díjak megszüntetését és a Start-up Nation programot.

A választási hatóság szerint eddig csak mintegy 30 ezer külföldön élő román választópolgár regisztrált a votstrainatate.ro honlapon. A választói névjegyzékbe vétel eredeti határideje szeptember 11., szerda éjfél – ezt szeretnék néhány nappal kitolni. Az elnökválasztást november 10-én tartják, és ha szükséges, két hét múlva második fordulót is szerveznek.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X