Ludovic Orban: zajlanak a tárgyalások a bizalmatlansági indítványról

Már tárgyalt a bizalmatlansági indítványról az USR-vel, a PMP-vel, az RMDSZ-szel és a magyartól eltérő kisebbségek parlamenti csoportjával is – közölte szerdán Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Orban szerint a tárgyalások gyors ütemben folynak, még két politikai alakulattal (a Pro Romániával és a Liberálisok és Demokraták Szövetségével – ALDE) kell megbeszélniük a bizalmatlansági indítvány kérdését, és a dokumentum benyújtásának időpontját a tárgyalópartnerek válaszai alapján döntik el.

Kifejtette, a PNL eddig a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), a Népi Mozgalom Párttal (PMP), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek képviselőivel egyeztetett a bizalmatlansági indítványról, amelynek célja megbuktatni a szociáldemokrata (PSD) kormányt.

Orban ezzel arra reagált, hogy szintén szerdán Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy nyilatkozott: az RMDSZ készen áll támogatni az ellenzék által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítványt, ha azonban ennek benyújtása tovább késik, a parlamenti erők átszerveződhetnek, és a kezdeményezőknek „nagy meglepetésben" lehet részük, mert a kormány addigra maga mellé állíthatja a most még bizonytalan honatyákat.

Korábban Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke is azt mondta, hogy szerint a PNL „csak mímeli” a bizalmatlansági indítvány benyújtásának szándékát, és sokkal jobb számára, ha a PSD a végrehajtásban marad és tovább mélyíti népszerűtlenségét.

Kapcsolódók

Kimaradt?