FRISSÍTVE – RMDSZ: elkésett az ellenzék a bizalmatlansági indítvánnyal

FRISSÍTVE: Az RMDSZ készen áll támogatni az ellenzék által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítványt, ha azonban ennek benyújtása tovább késik, a parlamenti erők átszerveződhetnek, és a kezdeményezőknek „nagy meglepetésben" lehet részük – nyilatkozta szerdán Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Azt is elmondta, hogy a PNL jelöltjét támogatják a szenátus elnöki tisztségére.

Kelemen a parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: 2017 óta ez az első alkalom, amikor valós esély van arra, hogy könnyen átmenjen a parlamenten egy bizalmatlansági indítvány.

„De akik ezt kilátásba helyezték, egy hetet már elveszítettek. Ha még egy hetet elveszítenek, előfordulhat, hogy nagy meglepetésben lesz részük: átszerveződhetnek az erők a parlamentben – mert ez így történik immáron 30 éve a román politikában –, és arra ébrednek, hogy előbb a kormány fog bizalmi szavazást kérni a parlamenttől, és ha megkapja a szükséges 233 szavazatot, akkor az ellenzék már nem gyűjthet össze szintén 233 voksot, amennyi a kormánybuktatáshoz szükséges" – fogalmazott Kelemen, aki szerint a bizalmatlansági indítvány benyújtásának halasztása azt a látszatot kelti, hogy az ellenzék valójában nem akarja átvenni a kormányzást. „Ez nem jó, szerintem most fontos lépés lenne, hogy új kormány alakuljon" – tette hozzá.

Közölte, hogy Ludovic Orbannal, a Nmezeti Liberális Párt (PNL) elnökével is tárgyalt, és elmondta neki, hogy minden elveszített nap csökkenti annak az esélyét, hogy új kormánya legyen Romániának.

Nem támogatják a kormányt

Kelemen Hunor ugyanakkor megerősítette, hogy az RMDSZ nem támogatja a jelenlegi kormányt, mint ahogyan egy kisebbségi kormányt sem támogatna, és a kormányátszervezést sem fogja megszavazni a parlamentben, ha erre sor kerül. Ez utóbbi álláspontját Viorica Dăncilă miniszterelnökkel is közölte keddi beszélgetésük alkalmával.

A politikus elmondta, hogy az RMDSZ már májusban eldöntötte, hogy nem támogatja a kormányt, akkor bontották fel ugyanis a parlamenti együttműködési megállapodást az akkori kormánykoalícióval, és mint mondta, „azóta semmi nem változott".

Augusztus végén a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) is kilépett kormányból, így megváltozott a kormány politikai összetétele, ezért Dăncilă-nak bizalmat kell kérnie a parlamenttől. Kelemen elmondta, hogy nem hajlandók támogatni háttérből sem a kormányt, ezért időpocsékolásnak nevezte az erről szóló spekulációkat.

A szövetségi elnök arról is beszélt, hogy amennyiben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora, Alina Gorghiu elvállalja a szenátusi elnöki jelöltséget, az RMDSZ őt fogja támogatni.

Kapcsolódók

Kimaradt?