Mit dob partra a belpolitikai cunami? Korodi Attila válaszolt a Kontrában

Van-e kormányváltó hangulat a parlamentben vagy csak üres kampányfogás a bizalmatlansági indítvány? Kinek áll a zászló a parlamentben és kivel tud szelet fújni a saját vitorláiba az RMDSZ? Ezekre a kérdésekre adott választ az Erdély Televízió műsorában, a Kontrában Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Az RMDSZ nem támogatja feltételek nélkül a Viorica Dăncilă vezette kabinet ellen körvonalazódó bizalmatlansági indítványt, azt szeretné, hogy annak szövege az ország valódi problémáira, ne pedig a belpolitikai csatározásokra összpontosítson.

Ezt Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője mondta az Erdély Tv parlamentből jelentkező politikai vitaműsorában. „Szerintem ebben partnerek tudunk lenni a jelenlegi ellenzékkel, júniusban is működött. Viszont, és ez a magánvéleményem, az RMDSZ-ben nincs ’kormányralépő’ hangulat. Mi arra kell törekedjünk, hogy az önkormányzatainkat megerősítsük, garantáljuk a parlamenti képviseletét és akkor az új négyéves időszakban ténylegesen oda tudjuk figyelni új politikusokkal új pártokkal vagy olyan pártokkal, amelyek más arányban vesznek részt a parlamentben a következő időszakban” – mondta a politikus a Kontrában.

A PNL csak a matematikában bízik

A képviselő szerint egyébként még nincs eldöntve, hogy egyáltalán lesz-e bizalmatlansági indítvány az államfőválasztásokig. Érvelése szerint Ludovic Orban PNL-elnök azon bejelentése, miszerint akkor nyújtják be a dokumentumot, amikor összegyűl 233 támogató aláírás, akár úgy is értelmezhető, hogy az ellenzéki pártok részéről nem prioritás ez.

„Mi azt szeretnénk, hogy legyen egy más helyzet, hogy a liberálisok alapítsanak egy kisebbségi kormányt, ahol ők, részben ügyvezetésre koncentrálva ezt az egy és fél évet végigviszik. Mert abban se hisszük, hogy valóban lehet Romániában előrehozott választásokat tartan. Nincs meg arra a többség, nem lehet a parlamentet a közeljövőben feloszlatni, arra nem lesz meg a többség, túl közel vannak a választások, amelyek előttünk állnak” – fogalmazott Korodi Attila.

Szerinte nem lesz könnyű eredményeket elérni a hétfőn elkezdődött őszi parlamenti ülésszakban. Egyrészt rányomja bélyegét a parlamenti munkára a kampányhangulat, másrészt pedig a kormányválság is megviseli a döntéshozást. A parlamenti többség szertefoszlott, így az eredmények többségére is hasonló sors várhat, ezért a magyar honatyák idén ősszel a lehetetlent megpróbálva kell eredményeket felmutassanak.

„Politikailag nagyon izgalmas időszak következik, lehet, hogy egy-egy román állampolgár volna azt a reményt villantja meg, hogy valami változás lesz. De igazából azt látjuk, hogy a váltás nem biztos, hogy eljön, legfeljebb az államfőválasztások után lehet valami. Szakpolitikailag nagyon rossz időszak következik – krízisidőszak lesz. Hihetetlen nagy odafigyeléssel, az egyes ügyek mentén más és más partnereket keresve tudunk csak dolgozni, eredményeket elérni. Már most látjuk, hogy a korábba betrerjesztett jogszabályjavaslataink esetében az, hogy hogyan alakul a döntés, kivel tudunk együttműködni, még csak nem is sejthetjük. Lesznek eredmények, de ezt nem lehet majd összehasonlítani szakpolitikai szempontból az elmúlt két és fél évvel.”

„Van mozgásterünk a parlamentben”

Korodi cáfolta azt, hogy az RMDSZ körül elfogyott volna a parlamentben a levegő és már nincs mozgásteres a szövetség honatyáinak. „Az, hogy kire lehet számítani a román kollégák közül, az a szakbizottságokban valamint a politikai egyeztetések során derül ki. Egy biztos, mi nem fogjuk megspórolni a tárgyalásokat a román pártokkal. Tapogatóznunk kell, hogy mit gondolnak a felvetéseinkről, milyen prioritások mentén akarnak dolgozni és hol tudunk találkozni egy-egy téma mentén” – jelentette ki Korodi.

Elismerte azonban, hogy nincs egyetlen olyan román párt, amelyről teljes bizonyossággal ki lehetne jelenteni, hogy eredményesen együtt lehet dolgozni vele. „A szociáldemokratákkal elvágtuk a szálakat, lehet, hogy egy-egy szakpolitikai kérdésben találkozunk, de már nem tudunk egyeztetni, most már teljesen más a hangulat, nem tudunk megbízni velük. De a túlsó oldalon is hasonló a helyzet. Egy széttöredezett ellenzéket látunk, egy nagyobbacska liberális párt, egy kisebbecske USR, az ALDE és a Pro Románia egy 30-40 fős frakciót jelent. A törvényekhez 160-170 szavazat kell, a két házzal együtt 233, amit nem egyszerű összegyűjteni” – mondta Korodi Attila.

A politikus abban bízik, hogy az olyan technikai kérdésekben, mint például a vadkárok rendezéséről szóló vagy a turizmust és ásványvíz-kitermelést szabályozó jogszabály, akkor lehet eredményeket elérni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?