FRISSÍTVE - Úzvölgyi incidensek: székelyföldi politikusokat jelentettek fel román nacionalisták

FRISSÍTVE: Nacionalista román szervezetek feljelentettek több székelyföldi politikust az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) a június 6-i úzvölgyi incidensek kapcsán.

Az intézményhez Hargita Megye Tanácsának elnökét, Borboly Csabát, Kovászna Megye Tanácsának elnökét, Tamás Sándort, Gergely Andrást, Csíkszentmárton polgármesterét, Korodi Attila képviselőt és Tánczos Barna szenátort hívták be meghallgatásra a feljelentések nyomán.

Korodi Attilát és Tánczos Barna kedden járt a CNCD-nél ismertetni álláspontját a román szervezetek panaszaival kapcsolatban. Tánczos a Maszolnak elmondta, őt románellenes uszítással vádolják a feljelentői, amiért nyilvánosan felkérte a magyarokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az incidensekkel végződő élő láncban, amellyel a székelyföldiek a román emlékmű felavatását akarták megakadályozni. Borboly Csaba és Tamás Sándor a feljelentők szerint diszkrimináltak, mert nem engedtek be románokat a temetőbe.

Tánczos Barna elmondta, hogy elutasítja a románellenesség vádját. A diszkriminációellenes tanácsnál ismertetett álláspontjában emlékeztetett, hogy az úzvölgyi konfliktust nem a magyar közösség robbantotta ki.

„Az úzvölgyi incidesek főszereplői, a rongálók és az ütlegelők bűnügyi felelősségrevonása helyett maszkosok verik fel almukból a szentmártoni alpolgármestert valamint több szentmártoni és kászoni magyar embert, ugyanakkor megyei tanácselnököket, polgármestereket és képviselőt, szenátort idéznek románellenesség vádjával a diszkriminációellenes tanács elé” – állapította meg a Facebook-oldalán a politikus.

FRISSÍTÉS: Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakciójának a vezetője az MTI-nek elmondta: a diszkriminációellenes tanács idézésére Tánczos Barnával együtt kedden jelentek meg a bukaresti hivatalban. A meghallgatáson ismertették az úzvölgyi katonatemető illetéktelen átalakításával kialakított politikai helyzetet. Részletezték, hogy biztosították a temetőhöz érkező román tömegnek, hogy koszorúikat a temetőn kívül a kőkerítés mellé tegyék le. Korodi Attila hozzátette: minden megnyilvánulásuk a törvényesség visszaállítására irányult, hiszen azt megelőzően több román hatóság is megállapította, hogy Dormánfalva polgármesteri hivatala törvénytelenül hozta létre a román parcellát és állított emlékművet a temetőben.

Kapcsolódók

Kimaradt?