Új összetételű a szenátus házbizottsága, nevet váltott az ALDE felsőházi csoportja

Megszavazta új házbizottságának összetételét a szenátus hétfőn, az őszi parlamenti ülésszak első napján. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) felsőházi csoportja Demokrácia néven tevékenykedik tovább, frakcióvezetőt cserélt a két volt koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ALDE, az RMDSZ-es Tánczos Barna pedig maradt a házbizottság felügyelő testületében.

Elfogadta hétfőn a szenátus új házbizottságának összetételét. A szeptember 2-tól december 31-éig tartó őszi parlamenti ülésszakban a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) képviseletében Robert Cazanciuc, Titus Corlăţean és Şerban Valeca tölt be alelnöki tisztséget a felsőházban. Utóbbi ideiglenesen a felsőház elnöki teendőit is ellátja, mivel Călin Popescu-Tăriceanu lemondott a posztról (szavazattöbbséget biztosító húzásként a PSD az ALDE volt külügyminiszterét, Teodor Meleșcanut javasolta a megüresedett elnöki székbe).

Titkári feladatokat lát el a PSD szenátorai közül Marian Pavel és Ion Ganea, kvesztori megbízást kapott Marius Dunca és Paul Stănescu szociáldemokrata honatya.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy alelnöki titulust kapott az új házbizottságban, ez Alina Gorghiut illeti meg. A PNL szenátusi titkára Ionel Marcel Vela, kvesztora Cornel Popa lett. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) részéről Silvia Dinică kapott egy titkári megbízatást a felsőház vezetésében. A negyedik kvesztori széket a szenátusi házbizottság felügyelő testületében az RMDSZ szenátora, Tánczos Barna foglalja el ebben a parlamenti ülésszakban is.

Új frakcióvezető a PSD-ben és az ALDE-ban

Lecserélte szenátusi frakcióvezetőjét hétfőn mind a PSD, mind az ALDE. A kormánypárt felsőházi csoportját ebben az ülésszakban Radu Preda vezeti, aki Şerban Nicolaetől veszi át a tisztséget.

Az ALDE szenátusi frakcióját eddig Daniel Zamfir vezette, most azonban független, illetve volt szociáldemokrata párti honatyák csatlakoztak a csoporthoz, így az a Demokrácia nevet vette fel, és vegyes parlamenti csoporttá alakult. A Demokrácia frakció új vezetője volt házelnök, Călin Popescu-Tăriceanu lett.

A PNL, az USR és az RMDSZ megtartotta frakcióvezetőjét az előző ülésszakból: Florin Cîţu vezeti továbbra is a PNL, Adrian Wiener az USR és Cseke Attila az RMDSZ felsőházi csoportját.

Tăriceanu a felsőház plénumában jelentette be, hogy miután Adrian Ţuţuianu eddigi független, valamint Marin Nicolae és Ilea Vasile PSD-s szenátor csatlakozott az ALDE-hoz, a frakciónak 14 tagja van. Emiatt a házelnök megválasztása után változtatásokat kell eszközölni a szenátus házbizottságában az új arányok figyelembevételével. „Ugyanakkor tudatom, hogy a házszabály alapján kollégáimmal úgy döntöttünk, hogy vegyes parlamenti csoporttá alakítjuk a frakciót, amelynek Demokrácia lesz a neve” – mondta az ALDE elnöke.

Şerban Valeca ideiglenes házelnök közölte Tăriceanuval, hogy ehhez írásbeli kérelmet kell benyújtania a házbizottsághoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?