Hétfőn kezdődik a parlament őszi ülésszaka

Hétfőn megkezdődik a parlamenti idei második rendes ülésszaka. A képviselőház és a szenátus első tanácskozásán kijelölik a házbizottságok új összetételét. Az alelnöki, a titkári és a kvesztori tisztségekre a parlamenti frakciók javasolnak jelölteket, majd szavazásra bocsátják a listát.

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök hétfőn 13 órára hívta össze a házbizottságot, a plénum ülése 16 órakor kezdődik majd.

A szenátus házbizottsága szintén 13 órától ülésezik, a plénum pedig 16 órától ül össze.

Miután a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett a kormányból, az őszi ülésszakban változhat a parlamenti többség. A szenátusnak új házelnököt is választania kell, az ALDE kormányból való kilépését követően ugyanis az alakulat elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu bejelentette, hogy lemond a házelnöki tisztségről.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Viorica Dăncilă szombaton Mamaián úgy nyilatkozott, ha Călin Popescu-Tăriceanu lemond, a felsőház egyik szociáldemokrata alelnöke veheti át ideiglenesen a helyét. A kormányfő cáfolta azt az értesülést, miszerint tárgyalt volna az ALDE szenátusi frakcióvezetőjével, Daniel Zamfirral, hogy vegye át a felsőház vezetését és lépjen be a PSD-be.

A PSD alelnöke, Gabriela Firea úgy nyilatkozott a téma kapcsán, hogy egyeztetések folynak a PSD és a többi parlamenti párt törvényhozói között a többség megtartása érdekében.

A házszabály értelmében a szenátus elnökét szavazócédulás, titkos voksolással választják meg. Valamennyi frakció javasolhat jelöltet, és az a jelölt nyer, aki megszerzi a jelen levő szenátorok többségének voksát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?