Az igazságszolgáltatási tanács elítéli az elnök Gîrbovannal kapcsolatos kijelentését

Klaus Johannis államfő Dana Gîrbovannal kapcsolatos kijelentései „nyilvánvaló támadást jelentenek az igazságszolgáltatás függetlensége és tekintélye ellen” – állapítja meg hétfői közleményében a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói részlege.

A testület szerint az elnök által nyilvánosan felhozott „megalapozatlan és bizonyítatlan” állítások, amellyel kétségbe vonta a Viorica Dăncilă kormányfő által igazságügyi miniszternek jelölt bíró függetlenségét és szakmai tisztességét, s elutasította kinevezését a tárca élére, az igazságszolgáltatás függetlenségének és presztízsének súlyos megsértése.

A közlemény emlékeztet, hogy az alkotmány az alapjogok között kifejezetten kitér arra, hogy a CSM és a bírói hatóság kizárólagos joga eldönteni, hogy egy bíró rendelkezik-e mindazon jellemzőkkel, amelyeket a törvények előírnak a feladatkör gyakorlásához.

„Románia elnökének leellenőrizetlen nyilatkozatai az igazságügyi miniszteri tisztségre javasolt személyről – aki több mint 19 éve bíróként szolgál – egyértelmű támadást jelentenek az igazságszolgáltatás függetlensége és presztízse ellen” – állapítja meg a CSM.

A CSM megjegyzi: a társadalmi és politikai légkörtől függetlenül az állami intézmények képviselőinek kiegyensúlyozottan és körültekintéssel kell nyilatkozniuk, és semmi sem igazolhatja az igazságszolgáltatási függetlenség alkotmányos garanciájának megsértését.

Johannis szerdán jelentette be, hogy elutasítja Dana Gîrbovan igazságügyi miniszteri kinevezését.

"Nem fogom eltűrni, hogy figyelmen kívül hagyják a május 26-ai népszavazás eredményét, amely leállította a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) programját, hogy megsemmisítsék az igazságszolgáltatást, hogy leállítsák a korrupcióellenes harcot, és hogy Romániát teljes egészében a vörös bárók kezére adják” – mondta.

Gîrbovan korábban többször is pozitívan nyilatkozott a büntetőjog sokat bírált változtatásairól, amivel az ellenzék és az általa támogatott Johannis ellenszenvét vívta ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?