A PNL előrehozott választásokat próbál kieszközölni

Az előre hozott választások jelentenék a legjobb megoldást Románia számára a szociálliberális kormánykoalíció szakítása után – vélte Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt liberális elnöke, hozzátéve, hogy a PNL bármikor készen áll vállalni a kormányzás felelősségét.

„A bizalmatlansági indítvány után mi megpróbáljuk kieszközölni az előre hozott választásokat. Ehhez azonban szükséges, hogy a parlament kétszer egymás után ne szavazzon bizalmat a kormánynak” – nyilatkozta Orban.

A nemzeti liberális vezető szerint a jelenlegi összetételű parlament nem tudna megfelelő kormánytöbbséget kialakítani.

„Ahhoz, hogy kormányt alakíts, egy olyan kormányprogramra van szükség, amelyet támogat minden, a parlamenti többséget alkotó alakulat. A jelenlegi parlament a 2016-os választások eredménye, és bár politikai migráció révén a Szociáldemokrata Párttól átmentek képviselők a Pro Románia párthoz vagy a Liberálisok és Demokraták Szövetségéhez, a parlament jelenlegi struktúrája szerintem alig képes egy felelősségteljes kormány kialakítására” – vélte Orban.

„De ha nem lesz más megoldás, ha nem lesz lehetőség előre hozott választásokra, a PNL bármely pillanatban készen áll vállalni a kormányzást” – tette hozzá.

Elmondta ugyanakkor, hogy akkor fogják benyújtani a bizalmatlansági indítványt, amikor legalább 234 támogató aláírást összegyűjtenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?