Belföld

 • Kelemen: október 6-nak a kölcsönös tisztelet jegyében kell telnie

  „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség arra törekszik, hogy minden évben olyan megemlékezést tartson, amely tiszteletben tartja a nemzetiségek közötti, békés együttélést” – jelentette ki a magyar nemzet gyásznapján, az aradi megemlékezések előtt tartott sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor.
 • Hétfőtől Demény Péter a ICR vezetőtanácsi tagja lesz

  Hétfőn szavaz a szenátus plénuma a Román Kulturális Intézet (ICR) új vezetőtanácsának összetételéről. A testületnek tagja lesz Demény Péter író, a Látó szerkesztője, lapunk főmunkatársa is, akit az RMDSZ javasolt a tisztségbe.
 • A „magyar irredentizmus” ellen tüntet az Új Jobboldal

  A „magyar irredentizmus” ellen hirdetett tüntetést egy román szélsőséges szervezet, az Új Jobboldal (Noua Dreapta), amely szombaton – október 6-án – vonul fel Arad belvárosában az aradi vértanúk emlékére szervezett magyar rendezvény után.
 • Mikó-per: elfogadták Markóék halasztási kérelmét

  Elfogadta pénteken a ploieşti-i táblabíróság a védelem halasztási kérelmét, és november elsejére tűzte ki a Mikó-per első tárgyalását – tudta meg a maszol.ro Markó Attilától, a per egyik vádlottjától.
 • "Szappanbuboréknak" tekinti Olosz Gergely a DNA vádjait

  Politikai megrendelésre felfújt "szappanbuboréknak" tekinti Olosz Gergely, az RMDSZ Kovászna megyei képviselője a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ellene felhozott vádjait.
 • Jelöltrangsorolás: az edzésnek vége, kezdődik a mérkőzés

  Stílusosan egy jégkorongot nyújtott át csütörtök este Kelemen Hunornak Tánczos Barna szenátorjelölt, a hokiszövetség elnöke az RMDSZ Hargita megyei küldötteinek jelöltállító ülése után. A szövetségi elnök a korong átvétele után kijelentette, szükség lesz védőöltözetre is, mert kemény ütésekre számíthat ez a csapat.
 • Néma élőlánc a Székely Mikó Kollégiumért

  Több százan állták körül némán csütörtökön délután a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét, így tiltakoztak a nagy múltú iskola visszaállamosítási kísérlete ellen. Az élőláncot egy nappal a Mikó-ügy fellebbviteli perének tárgyalása előtt szervezték. Markó Attiláék halasztást kérnek a bíráktól.
 • Vasile Blaga: nem szövetkezünk Dan Diaconescuval

  Nem kíván szövetkezni a Dan Diaconescu Néppárttal (PP-DD) a Demokrata Liberális Párt (PDL) – jelentette ki szerda este egy televíziós műsorban Vasile Blaga. A PDL elnöke azonban kötelezőnek tartja a tárgyalásokat a PP-DD-vel, ha az OTV tulajdonosának alakulata bejut a parlamentbe.
 • Nem indul parlamenti választásokon Tőkés László

  Nem indul a december 9-i parlamenti választásokon Tőkés László. Az Erdélyi Magyar Néppárt fővédnöke az Erdélyi Magyar Televíziónak adott exkluzív nyilatkozatában jelentette be, hogy nem jön haza Brüsszelből.
 • Átlátható pályáztatást kér a vezető ügyészi posztokra az EU

  Az Európai Bizottság (EB) ismételten azt kérte Romániától, hogy átlátható pályáztatást hirdessen meg a legfőbb ügyészi és a korrupcióellenes főügyészi posztok betöltésére.
 • Nem rövidítették le Năstase börtönbüntetésének időtartamát

  Nem rövidítette le a bukaresti törvényszék Adrian Năstase volt miniszterelnök börtönbüntetésének időtartamát, szerdán első fokon elutasították a politikus kérelmét.
 • Miniszteri rang nélkül vezeti Raed Arafat az egészségügyi tárcát

  Bár Victor Ponta kormányfő tölti be ideiglenesen, a törvény által előírt legtöbb 45 napig a Vasile Cepoi lemondásával megüresedett egészségügyi miniszteri tisztségét, az adminisztratív feladatokat Raed Arafat államtitkár-helyettes látja majd el.
 • Újabb két év börtön Sorin Ovidiu Vântu üzletembernek

  Első fokon két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti bíróság bűnpártolás miatt Sorin Ovidiu Vântu médiamágnást.
 • EMNP-elmélet: két magyar párt a parlamentben

  Matematilailag tévesnek és károsnak tartja Márton Árpád, az RMDSZ választási szakértője az Erdélyi Magyar Néppárt politikusainak azt a nézetét, miszerint reális a lehetősége annak, hogy mindkét magyar szervezet parlamenti mandátumhoz jusson. Az EMNP vezetői kolozsvári sajtótájékoztatójukon fejtették ki elméletüket.
 • Kovács: az EMNP indulása a román érdeket szolgálja

  Az EMNP egyedüli célja, hogy gyengítse a magyar közösség parlamenti képviseletét – nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára Kolozsváron, Toró T. Tibor pártelnök keddif sajtótájékoztatójára reagálva. Szerinte a néppárt vezetői nagyon jól tudják, hogy semmi esélyük a parlamentbe jutni, és minden olyan választási körzetben, ahol a magyarság aránya 50 százalék körül mozog, több magyar jelölt indulása a román jelöltek győzelméhez vezethet.
 • Élő lánc csütörtökön a Székely Mikó Kollégiumért

  Élő lánc kialakítására hívta csütörtökre "felelősen gondolkozó nemzettársait" a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium köré Sánta Imre bikfalvi református lelkész, aki a nyáron két hónapig naponta tiltakozott az iskolaépület visszaállamosítása ellen.
 • Indul-e Tőkés László a parlamenti választásokon?

  Kedden véglegesíti a parlamenti jelöltlistákat az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége, ekkor derül ki, indul-e a decemberi választásokon Tőkés László – közölte a maszol.ro kérdésre az európai parlamenti képviselő sajtóirodájának vezetője.
 • A háromszéki prefektus hallani sem akar autonómiáról

  A háromszéki prefektus nem hajlandó tárgyalni Székelyföld autonómiájáról. Codrin Munteanu hétfőn sajtótájékoztatóján reagált Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád múlt heti bejelentésére, miszerint: román partnereket keres, akikkel megvitatnák az általa készített autonómia vitairatot.
 • SZKT: minden idők legnehezebb választásai előtt

  Az elmúlt huszonhárom év legnehezebb megmérettetése vár az RMDSZ-re a decemberi parlamenti választásokon – üzente szombaton, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) zilahi ülésén tartott politikai beszámolójában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Az ülésen „utoljára” beszélhettek a felszólalók a versenypártokról.
 • Megalakult a jobbközép választási szövetsége

  Hivatalosan is megalakult a jobbközép pártok választási szövetsége, amelyet Igaz Románia Szövetség (ARD) néven szeptember 12-én már bejegyeztek a központi választási irodánál.