Az RMDSZ nem lép be egy kisebbségi kormányba és nem is támogatja azt

Az RMDSZ nem lép be egy kisebbségi kormányba és nem is támogatja azt - nyilatkozta kedden az RFI-nek Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Kelemen emlékeztetett: az RMDSZ már az európai parlamenti választások előtt jelezte, hogy nem támogatja a Szociáldemokrata Párt (PSD) - Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kormánykoalíciót, márpedig azóta semmi sem változott. Felidézte ugyanakkor, hogy a szövetség képviselői megszavazták júniusban az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt, és semmilyen okot nem látnak arra, hogy a koalíció felbomlása után egy kisebbségi kormányt támogassanak.

Hozzátette: az RMDSZ nem tárgyalt erről a PSD-vel, nem is merült fel az igény erre. Az RMDSZ nem lép be egy kisebbségi kormányba és nem is támogatja azt - szögezte le Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök megismételte: az RMDSZ támogatna egy bizalmatlansági indítványt, de hangsúlyozta, a kezdeményezőnek, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) feltétlenül fel kell mutatnia egy parlamenti többséget és egy kormányprogramot, mert most már nem lehet azzal érvelni, hogy úgysem megy át az indítvány. Kelemen Hunor kifejtette: az alkotmány 89. cikkelye megtiltja, hogy az államelnöki választások előtt hat hónappal előre hozott választásokat lehessen tartani, így ilyenre idén már nem kerülhet sor. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?