Alig választották meg az EMNP elnökének, tisztújító küldöttgyűlést hív össze Csomortányi István

Alig fél évvel az elnökké választása után szeptemberben ismét összehívja az Erdélyi Magyar Néppárt tisztújító küldöttgyűlését Csomortányi István.

A Maszol értesülését portálunk munkatársának kérdésére válaszolva a politikus vasárnap megerősítette. Az EMNP elnökét a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott nyilvános fórumon faggatták újságírók.  

Az újabb tisztújító küldöttgyűlés összehívásának előzménye, hogy a márciusi küldöttgyűlésen igen szoros eredménnyel választották meg elnöknek Csomortányi Istvánt. Az egy szavazattal alulmaradó ellenjelöltje, Soós Sándor szerint a tisztújítás szabálytalanul történt. Az EMNP volt alelnöke kilépett a pártból, és megtámadta a választás eredményét a bíróságon.

A Maszol kérdésére válaszolva Csomortányi István fenntartotta, hogy a márciusi tisztújításkor nem történtek szabálytalanságok. A pártelnök elhárította munkatársunknak azt a felvetését, hogy legitimációs válság, illetve a folyamatban lévő per miatt hívott össze újabb tisztújító küldöttgyűlést. „Bizalmi szavazást kérek az önkormányzati választásokra való felkészülés részeként” – jelentette ki.

A márciusi tisztújító küldöttgyűlésen Csomortányi István 84, Soós Sándor 83 szavazatot kapott. Utóbbi elnökjelölt elsősorban arra hivatkozva támadta meg a bíróságon az eredményt, hogy az EMNP alapszabálya szerint az elnököt a 170 fős küldöttgyűlés minősített többséggel választja meg, ami legkevesebb 86 szavazatot jelent.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?