Orban: Dăncilă előbb nyerje meg a válaszásokat Videlében, azután próbálkozzon más tisztség megszerzésével

Viorica Dăncilă kormányfőnek előbb meg kellene nyernie a választásokat Videle városban, ahol már jelöltette magát és veszített, és csak azután szálljon versenybe egy másik állami tisztségért, jelentette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szombaton. 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szombati, rendkívüli kongresszusa egyöntetűen megszavazta, hogy Viorica Dăncilă legyen a párt államelnökjelöltje. 

„A kaotikus kormányzás okozta katasztrófák után Viorica Dăncilának, eme kormány vezetőjének, most van mersze kiállni a románok elé és arról beszélni, hogy milyen jól kormányzott a PSD az elmúlt években, és a szavazatukat kérni az állam legfontosabb tisztségére. Dăncilának előbb meg kellene nyernie a választásokat Videle városban, ahol már jelöltette magát és veszített, és csak azután szálljon versenybe egy másik állami tisztségért” – fejtette ki Orban. 

A liberális vezető hozzátette, a PSD Viorica Dăncilă vezetése alatt „semmit nem tett”, amit a kormányprogramban ígért, és egyetlen dolog foglalkoztatta őket: „hogyan mentsék meg Liviu Dragneát és a többi hozzá hasonlót a PSD-ből és az ALDE-ból a börtöntől”.

„Ennek érdekében a PSD tönkretette a közrendet és -biztonságot, szabadlábra helyezve több ezer gyilkos bűnözőt és gonosztevőt, akik fenyegetik a román állampolgárok biztonságát, és még van bátorságuk arról beszélni, hogy hadat üzentek a bűnözésnek. Dăncilă ugyanakkor egy olyan parlamenti többség kormányfője volt, amely szisztematikusan támadta a jogállamot és az igazságszolgáltatás függetlensgét, lerombolta Románia hitelét külföldön és veszélybe sodorta Románia európai uniós státuszát is. És pont ő, Viorica Dăncilă mert ma beszélni arról, hogy Romániát mennyire tisztelik az EU-ban és a világon” – fűzte hozzá Orban. 

Kifejtette ugyanakkor, hogy „nyugatellenes hozzáállást” bizonyít az, hogy Viorica Dăncilă Dana Gîrbovant jelölte a napokban az igazságügyi tárca élére, illetve Iulian Iancut a gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségre. „Mi több, akárcsak Adrian Năstase vagy Victor Ponta, akik szintén PSD-s kormányfőkként indultak az államelnöki választásokon, Viorica Dăncilă is felhasználja a kormányapparátust és az állami intézményeket saját kampánycélra” – mutat még rá a PNL elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?