A kongresszus megerősítette: Viorica Dăncilă lesz a PSD államfőjelöltje

FRISSÍTVE: A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Viorica Dăncilă miniszterelnök lesz az alakulat jelöltje a novemberi államfőválasztáson - döntött szombaton a párt kongresszusa.

A kongresszuson jelen levő küldöttek egyöntetűen megszavazták Dăncilă jelölését. A szavazás kézfelemeléssel történt. A PSD országos vezetőségének július 23-án tartott ülése után, amelyben a PSD őt jelölte államelnökjelöltnek, Viorica Dăncilă azt nyilatkozta, hogy megtisztelő számára ez a bizalom, és tudja, hogy nem lesz könnyű a harc, mert a párt „nehéz helyzetből indul”. 

A szavazás után tartott beszédében a miniszterelnök bírálta Klaus Johannis államfőt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét, Dan Barnát. "Erősebb vagyok azoknál a férfiaknál, akik egyebet sem tesznek, csak bekiabálnak a pálya széléről" - fogalmazott beszédében a PSD elnöke, miután a küldöttek jóváhagyták államfőjelöltségét.

A miniszterelnök azt mondta, bízik a párt erejében, abban, hogy - amint azt az alakulat többször is bebizonyította már az évek során - képes alkalmazkodni az új helyzethez, képes harcolni és nyerni.  "Ezt az országot nem lehet a Cotroceni-palotából vagy a kormány épületéből vezetni. Romániát emberközelből, az emberekkel közösen kell vezetni, nem ötévenként egyszer, hanem minden munkanapon" - hangoztatta. 

Kiemelte, továbbra is közel akar maradni az emberekhez. "Minden, amit tettem, minden döntés, amelyet akár emberként, akár politikusként meghoztam, az anyák, a gyermekek, a fiatalok, a nyugdíjasok segítését szolgálta. Közel állok az emberekhez, és ez az elkövetkezőkben is így lesz. Meglátásom szerint ez a politikusok küldetése, ez a szociáldemokrácia küldetése" - nyomatékosította. 

Nem lép vissza Tăriceanu javára

Szó sem lehet róla, hogy visszalépjen az államelnöki jelöltségtől a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu javára, jelentette ki Viorica Dăncilă. "Nem, határozottan nem. Mondtam már, hogy tisztességes ember vagyok, és továbbra is tisztességes maradok a Szociáldemokrata Párttal, kollégáimmal szemben, akik bizalmat szavaztak nekem, és nem szabad csalódást okoznom nekik. Nem szabad csalódást okoznom a bennem bízó román állampolgároknak sem, azoknak, akik aláírják a jelölésemet támogató listát; ez tehát nem fog megtörténni' - szögezte le újságírói kérdésre válaszolva a PSD rendkívüli kongresszusát követően.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?