Átalakul a kormány: egy kolozsvári bírónőt javasol a PSD igazságügyi miniszternek

Az igazságügyi törvények és a büntetőjog módosítását támogató Dana Gîrbovant javasolja a Szociáldemokrata Párt (PSD) igazságügyi miniszternek. A bírónőt korábban a PSD bebörtönzött egykori elnöke, Liviu Dragnea is szívesen látta volna ebben a tisztségben.

Dana Gîrbovan nevesítéséről a nagyobbik kormánypárt végrehajtó bizottsága döntött péntek délután Viorica Dăncilă kormányfő javaslatára. A testület megszavazta azt is, hogy Șerban Valecát javasolják oktatási miniszternek, Mihai Fifor kormányfőhelyettest belügyminiszternek, Ana Birchall pedig megmaradna stratégiai partnerségekért felelős kormányfőhelyettesnek. Döntöttek arról is, hogy Iulian Iancu PSD-s képviselő gazdaságért felelős kormányfőhelyettes legyen.

Mint ismert, az oktatási miniszteri, illetve a belügyminiszteri poszt a caracali tinigyilkosságok nyomán üresedett meg. A távozó tárcavezetők helyét ügyvezetőként Valentin Breaz kulturális miniszter, illetve Mihai Fifor miniszterelnök-helyettes vette át. Ana Birchall június 10-től irányítja az igazságügyi minisztériumot, és leváltása a román sajtó szerint annak ellenére is meglepetés, hogy a PSD-ben sok bírálója volt.

Dana Gîrbovan a Bírák Országos Egyesületének alapítója. Az ellenzéki román sajtó emlékeztet, hogy a kolozsvári bírónő az elmúlt években messzemenően támogatta az igazságügyi törvények és a büntetőjog sokat vitatott módosításait. A bírák és ügyészek szakmai szervezetei közül az ő egyesülete volt az egyetlen, amelyik részt vett a módosításokat kidolgozó parlamenti bizottság munkájában. Korábbi sajtóhírek szerint Liviu Dragnea volt PSD-elnök őt akarta igazságügyi miniszternek a hírhedt 13-as rendelet elfogadása után tisztségéből távozó Florin Iordache helyett.

Dana Gîrbovan a nevesítéséről pénteken azt nyilatkozta: „elviekben” elvállalja a jelölést, de csak akkor, ha az államfő „elviekben” egyetért a jelöléséről. Erre pedig kicsi az esély. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna pénteken máris arra kérte Klaus Johannist, hogy ne írja alá Gîrbovan kinevezését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?