Sürgősségi kormányrendelettel súlyosbítanák gyilkosságért és nemi erőszakért kiszabható büntetést

Sürgősségi kormányrendelettel súlyosbítaná a gyilkosokra, nemi erőszakot elkövetőkre és pedofilokra kiróható börtönbüntetést, és az életfogytiglani szabadságvesztést is bevezetné Viorica Dăncilă kormányfő.

A miniszterelnök kifejtette: „Drasztikus büntetéseket akarok a gyilkosok, nemi erőszakot elkövetők és a pedofilok esetében. Sürgősségi kormányrendelettel fogom bevezetni az életfogytiglani börtönbüntetést, és a büntetések szigorítását az említett tettekért. Zéró toleranciát hirdetünk!”

A kormányfő azt is bejelentette, hogy rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását fogja kérni az igazságügyi minisztérium által javasolt törvénymódosítások elfogadása érdekében.

„Az igazságügyi minisztérium elemzi a büntetőtörvénykönyv előírásait a súlyos és különösen súlyos tettek esetében, és módosító javaslatokat tesz a büntetések szigorítására. Én ki fogom adni a szükséges sürgősségi rendeleteket és fel fogom kérni a két házelnököt, hogy hívjanak össze rendkívüli parlamenti ülésszakot. Ezeket a törvénymódosításokat azonnal vita alá kell bocsátani és gyakorlatba kell ültetni. Én vállalom ezt” – szögezte le.

Ezekért a bűncselekményekért kiszabható büntetések súlyosbításának lehetősége a caracali tinigyilkosságok után merült fel. Mint köztudott, a hatvanas éveiben járó Gheorghe Dincă négy hónapon belül elrabolt, megerőszakolt és megölt két tizenéves lányt. Az ügybe több rendőrségi vezető és miniszter is belebukott, miután kiderült, hogy a második esetben a 15 éves Alexandra Măceșanu többször is hiába kért segítséget a 112-es számon, a hatóságok késlekedtek közbelépni. Emellett a caracalirendőrség és alvilág összefonódására is fény derült.

Kapcsolódók

Kimaradt?