Össztűz zúdult a PSD-re a PNL országos tanácsának ülésén

Megkezdődött a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos tanácsának ülése csütörtökön a fővárosi Romexpónál. 

A találkozó 3200 párttag részvételével zajlik. Nyitó pillanatként felcsendült a román nemzeti himnusz, valamint az EU himnusza is. A program szerint Klaus Johannis államfő 18 órakor érkezett meg a rendezvényre. 

Az országos tanács ülésén kiértékelik a PNL vezetőségének ereményeit, döntést hoznak a Fiatalok Polgári Akciója Platformmal való fúzióról, és megválasztják a párt első alelnökét. Erre a funkcióra Ludovic Orban pártelnök Rareş Bogdant javasolta. 

 

A frakcióvezetők kezdték

A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezette kormányt bírálta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsó- és felsőházi frakcióvezetője a párt országos tanácsának ülésén. Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakcióvezetője, illetve Florin Cîţu, a párt szenátori csoportjának vezetője éles szavakkal illette a PSD-kormányt. Turcan azt mondta felszólalásában, hogy a PSD-ALDE többség az utóbbi két és fél évben ostrom alatt tartotta a demokráciát és lebénította az intézményeket. Mindez azt a célt szolgálta, hogy megvédjék a vétkeseket a felelősségrevonástól, és 'fenntartsák annak a nagy gazdasági csalásnak a gépezetét, amelynek neve a PSD választási programja.' 

Turcan szerint a PSD volt elnöke, Liviu Dragnea mindent elkövetett, hogy megnyirbálja Klaus Johannis államfő hatáskörét, de a május 26-i választás és népszavazás alkalmával a lakosság bíráló választ adott ezekre a törekvésekre. A PNL alsóházi frakcióvezetője kifejtette, a PNL és Klaus Johannis szövetségének jövőbeni célja ('Liviu Dragnea rezsimjének legyőzése után') a PSD-ALDE kormány mérgező maradványainak kiiktatása, mert ezek még mindig bénítólag hatnak a román állam intézményeinek működésére. 

Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt szenátusi frakcióvezetője szerint katasztrofális következményeket fog maga után vonni a PSD-ALDE kormányzás. Ez már most érezhető az inflációban és a költségvetési hiányban, amely a legnagyobb az Európai Unióban. Cîţu bírálta az egészségügyi kártyák rendszerének hibás működését is, és kijelentette, hogy a PSD és az ALDE azért zárkózik el az ország informatizálásától, mert az megnehezítené a sikkasztást. 

A PNL szenátusi elnöke ugyanakkor azt mondta, pártja viszonylag rövid időn belül meg tudná hozni a Romániában fennálló zavarok kiküszöbölését szolgáló intézkedéseket. 

Egyesült a PNL és a Fiatalok Polgári Akciója Platform

Egyesült a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) a Fiatalok Polgári Akciója Platform (PACT). Az erre vonatkozó döntést egyhangúlag (egyetlen tartózkodással) hozta meg a PNL országos tanácsa. 

Sebastian Burduja, a PACT volt elnöke és a PNL jelenlegi alelnöke kifejtette, leginkább azt nehezményezi, hogy naponta 600 román állampolgár hagyja el az országot, és 250 ezer gyermek nő fel úgy, hogy szülei külföldön dolgoznak. A PNL-vel fuzionált alakulat célja ezen családok újraegyesítése azáltal, hogy a külföldön dolgozó, közel ötmillió román állampolgárnak megteremtik a lehetőséget a hazatérésre - tette hozzá Burduja. 

'A Johannis elnök által ajánlott szövetségnek, amelynek célja az európai Románia megteremtése, két dologra van szüksége: egyrészt valódi vezetőkre, olyan politikusokra, akik a jövő nemzedékeire gondolnak és nem a jövő választásokra, másrészt olyan állampolgárokra, akik részt vesznek közösségük életében' - mondta még Sebastian Burduja. 

A PNL zárja be az ajtókat a PSD képviselői előtt

Rareş Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) EP-képviselője felkérte a liberális párti vezetőket, hogy ne fogadják a párt soraiba a Szociáldemokrata Párt (PSD) önkormányzati képviselőit. 

'Polgármestereink mandátumokat fognak visszaszerezni, és fel akarom kérni a fiókszervezetek vezetőit, a helyi szervezetek elnökeit, Ludovic Orbant, Ralucát (Raluca Turcan - szerk. megj.) (...): ne fogadjátok sorainkba, zárják be az ajtókat a PSD önkormányzati képviselői előtt! Nincs mit keresniük a PNL-ben. Össze fogjuk törni őket. El vannak tévedve, meg vannak hunyászkodva. (...) Nincs mit tárgyalnotok velük. Roppantsátok össze őket a választásokon!' - mondta Rareş Bogdan. 

Nyomatékosította, jelen pillanatban a PNL-nek nincs szüksége szövetségesre. 'Másfél évvel ezelőtt úgy tűnt, nyerni fognak, most azonban sehol nincsenek, 15% alatti a támogatottságuk, a mi támogatottságunk pedig nő és még erősebbek leszünk. (...) A következő kormány a PNL körül, a PNL által szabott feltételek mellett fog megalakulni. Az államelnöki választások jelentik a következő választások kulcsát' - mondta Bogdan. 

Az országos tanács ülésén meg fogják választani a párt első alelnökét is, amely funkcióra Ludovic Orban pártelnök Rareş Bogdant javasolta. 

Johannis: a PSD politikája katasztrófát okoz 

A caracali ügy rávilágít arra a katasztrófára, amelyet a PSD-kormányzás okozott az államnak - mondta Klaus Johannis államfő. 'Románia válságos pillanatában találkozunk ismét, de nevükön kell neveznünk a dolgokat, hogy soha többé ne történhessen meg a borzalmas caracali tragédia során történt súlyos hibák láncolata. Fontos megértenünk, hogyan jutottunk ide, és még fontosabb: mit kell tennünk egy normális Románia újjáépítéséért, amire mindannyian vágyunk. A caracali ügy minden részletével együtt arra világít rá, mennyire súlyos az a katasztrófa, amelyet a jelenleg kormányon lévő párt bukásra ítélt politikája okozott az államnak és polgárainak. A PSD elárulta az emberek szavazatát, és soha nem világlott ez ki jobban, mint most: kudarc a gazdaság, a jogalkotás, az állampolgárok védelme terén, bűnözőket védő törvények és pénz a pártfogoltaknak, az emberek lenézése és folyamatos ostrom a román állam ellen. Ez az utóbbi évek PSD-kormányzásának mérlege' - mondta Johannis. 

Meg kell szabadítani a romániai üzleti szférát 'a kiszámíthatatlanság nyaktilójától, amelyet a 114-es sürgősségi kormányrendelet képvisel' - jelentette ki Klaus Johannis. 

'Amíg nem bátorítjuk a magánkezdeményezéseket és beruházásokat, nem beszélhetünk hosszú távon fenntartható jólétről. Fel kell hagynunk azzal, hogy az ország ellenségeiként kezeljük a magáncégeket, ahogyan azt a PSD és az ALDE teszi, emellett helyes mederbe kell terelnünk a gazdaságpolitikákat, mert ellenkező esetben az elkövetkező generációknak borsos számlákat kell fizetniük a PSD-ALDE kormányzás következményeként. Meg szabadítani a romániai üzleti szférát a kiszámíthatatlanság nyaktilójától, amelyet a 114-es sürgősségi kormányrendelet képvisel' - fejtette ki Johannis. 

Újra kell indítani

Minden intézményt felül kell vizsgálni, és az elavult struktúrákat nem szabad fenntartani - jelentette ki Johannis. 

Az államfő azt mondta felszólalásában, a román állam sürgős újjáépítésére van szükség, és a közszféra többé nem lehet a hozzá nem értő és politikailag pártfogolt személyek 'menedékhelye'. A közszolgálati intézmények - egészségügy, oktatás, állampolgári védelem - élére a szakmai elitet jelentő személyeket kell állítani, hogy a közszféra visszanyerje az emberek megbecsülését, vélekedett Johannis. 

'Ki kell mondanunk: minden értéken és elven túl, szükség van a román állam minden egyes intézményének beható átvizsgálására. Az elavult, értelmetlen struktúrákat nincs miért fenntartani. Nincs mit keresniük az állami rendszerben azoknak, akikről bebizonyosodik, hogy nem látják el feladatukat. Ez ilyen egyszerű' - jelentette ki. 

Johannis szerint két dologra van szükség ahhoz, hogy Románia erős és működőképes országgá váljon: a román állam megfelelő alapokra történő újjáépítésére, valamint egy fenntartható, egészséges gazdaságra. Mindennek fejlődését egy funkcionális közszféra teheti lehetővé, amely az állampolgárra irányítja figyelmét, illetve egy versenyképes üzleti szféra, amelynek kiszámíthatóságra van szüksége a működéshez. 

Johannis megemlítette az oktatásban szükséges mentalitásváltás fontosságát, és azt mondta: a román társadalom alappillérei az egyéni jogok és szabadságok, a demokrácia és a jogállamiság. Külpolitikai téren az eddigi irányt fogja követni, vagyis az Amerikai Egyesült Államokkal és más államokkal kiépített stratégiai partnerség elmélyítésére, valamint Romániának az EU-ban és a NATO-ban játszott szerepének megerősítésére fog törekedni - tette hozzá az elnök.

Orban: Johannis nyerni fog

Klaus Johannis minden 'ütőkártyával' rendelkezik ahhoz, hogy megnyerje az ősszel esedékes államfőválasztásokat - jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban. 

A PNL vezetője kifejtette, a november 10-ére, illetve 24-ére ütemezett államelnök-választások nagy jelentőséggel bírnak Románia jövőjének alakulása szempontjából. 'Klaus Johannis elnöknek minden ütőkártya a kezében van ahhoz, hogy megnyerje ezt a csatát: megfelelő tapasztalat, politikai formátum, jelentőség, tisztelet, hazai és nemzetközi hitelesség' - mondta Orban, aki szerint Iohannis tántoríthatatlanul állta a sarat, amikor 'bűnözők koalíciója módszeresen támadta a demokráciát, az egyéni jogokat és szabadságokat, a piacgazdaság alapjait', majd hatalmas győzelmet aratott ellenfelein a május 26-i referendum alkalmával. 

A PNL elnöke úgy vélekedett: Klaus Johannis újabb elnöki mandátuma egy életképes, normális Románia felépítéséhez jelentené az alapkövet. 

Rareş Bogdan alelnök lett

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos tanácsa Rareş Bogdan EP-képviselőt választotta meg a párt a politikai stratégiákért felelős, első alelnöki tisztségébe. Rareş Bogdan 2719 támogató szavazatot kapott, 41-en ellene szavaztak, 9 voksot pedig semmisnek nyilvánítottak. 

'Ez rendkívüli előléptetés. Sok olyan, tapasztalattal rendelkező kollégánk van, akik sokat harcoltak a pártért és jelöltek lehettek volna erre a funkcióra. Mi mégis ezt a javaslatot tártuk önök elé, mert a rendkívüli előléptetések a rendkívüli eredmények után következnek, és be kell ismernünk, hogy Rareş Bogdan feladta sikeres újságírói karrierjét, amely során bátran mutatta be a romániai törvénytelenségeket és csatlakozott hozzánk, hogy az EP-képviselői tisztségre jelöltesse magát. Ez egy rendkívül fontos döntés volt, nagy szerepet játszott a PNL győzelmében. (...) Azért is javasoltuk őt, mert Rareş Bogdan jelöltetése pillanatától három hónapon keresztül folyamatosan jelen volt mellettem, kollégáink mellett minden egyes megyében és településen, együtt küzdött velünk a PNL eme szép győzelméért' - fejtette ki Ludovic Orban. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?