Dăncilă szerint minden rendben van a költségvetés-kiigazítással

Pozitív az idei év első költségvetés-kiigazítása, jelentette ki Viorica Dăncilă a kormányülés kezdetén. A miniszterelnök hozzátette, a büdzsé biztosítja a megemelt fizetések és nyugdíjak kifizetését, és a prioritást élvező területeken megkezdett befektetési projektek folytatását. 

A pozitív költségvetés-kiigazítást a bruttó hazai termék növekedése teszi lehetővé, valamint az a tény, hogy Romániában 5 százalékos volt a gazdasági növekedés az idei esztendő első negyedévében, ami a harmadik legnagyobb növekedést jelenti az Európai Unióban. Szembetűnő volt a fejlődés az építkezési, a szolgáltatási és a mezőgazdasági szektorban - mondta Dăncilă. 

Azt is közölte: a kormány tartja magát a 2,76%-os költségvetési hiánycélhoz, és folytatják a beruházásokat a prioritást élvező területeken: az oktatásban, az egészségügyben, a közúti infrastruktúra, valamint a helyi közösségfejlesztések terén. Költségvetés-csökkentéseket ott eszközöltek, ahol kis mértékben használták fel a kiutalt összegeket. 

Az Országos Településfejlesztési Programra (PNDL) szánt keretet egymilliárd lejjel növelik, ezt a közigazgatási minisztérium rendelkezésére álló további 700 millióval egészítik ki. Jelenleg 12.600 beruházás zajlik helyi közösségekben, ezek 70 százaléka vidéki településeken: csatornázás, vízvezeték lefektetése, útjavítás, óvodák és iskolák, valamint orvosi rendelők létesítése - mondta a kormányfő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?