USR: a kormány megnyirbálja az oktatásra szánt pénzt, de érintetlenül hagyja a speciális nyugdíjakat

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bírálja a kormány által kidolgozott költségvetés-kiigazítást, felróva, hogy az megnyirbálja az oktatás költségvetését, de érintetlenül hagyja a speciális nyugdíjakat.

Az USR által kedden közzétett közlemény szerint azért kellet elvonni pénzt az oktatástól, a beruházásoktól és az európai alapok minisztériumától, hogy legyen, mit a „helyi kiskirályoknak” adni a vidékfejlesztési (PNDL-) programon keresztül.

Az USR ugyanakkor megállapítja, hogy a speciális nyugdíjak „társadalmi igazságtételként” beállított megadózása meg sem jelenik a költségvetés-kiigazításban.

„Annak ellenére, hogy Eugen Teodorovici pénzügyminiszter megpróbálta a költségvetés-kiigazítást a valóságtól eltérően bemutatni, a számadatok nem hazudnak: csökkentik az elkülönített összegeket olyan létfontosságú és már veszélyeztetett területeken, mint például az oktatás és az egészségügy, csökkentik a beruházások és az európai projektek forrásait. Ugyanakkor egyes termékekre kivetik a jövedéki adókat, új jövedéki adókat vezetnek be, és a munkavállalók kötelesek társadalombiztosítási járulékokat fizetni a kapott ajándékutalványokra" – írja az USR.

Az ellenzéki párt megjegyzi: a különleges nyugdíjakra, amelyeknek „létezniük sem kellene”, továbbra sem vetnek ki adót.

A költségvetés „katasztrofális helyzetének” javítása érdekében az USR többek között azt javasolja, hogy stabilizálják az állami kiadásokat, töröljék el a különleges nyugdíjakat és a PNDL-programot, és ne adózzák meg a minimálbért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?