IMAS: Klaus Johannis toronymagasan megnyerné az elnökválasztást

Ha a hétvégén tartanák az államfőválasztást, a megkérdezettek közel 42 százaléka voksolna Klaus Johannis jelenlegi államelnökre – derül ki az IMAS közvélemény-kutató friss felméréséből, amely az Europa FM kereskedelmi rádió megrendelésére készült.

Johannis toronymagasan vezet a többi politikushoz képest. Második helyen Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) áll 13,7 százalékkal. Őt követi Victor Ponta (Pro Románia), Dacian Cioloș (PLUS), Dan Barna (USR) és Viorica Dăncilă (PSD).

Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt 2,8 százalékon, míg Eugen Tomacot (PMP) 1,5 százalékon mérték. 

A felmérés kitér arra is: a PNL-, USR- és PLUS-szavazók körében Klaus Johannis a legnépszerűbb jelölt (48,4), majd Laura Codruța Kövesi volt DNA-főügyész (30,4), és őt követi Dacian Cioloș, a PLUS elnöke (18,3).

A PSD, ALDE és a Pro Románia pártok szavazóinak többsége Călin Popescu Tăriceanut támogatná (34 százalék), majd Gabriela Fireát (31) és Victor Pontát (23). Negyedikként szerepel Corina Crețu 5,8 százalékkal.

Pártok népszerűsége

A közvéleménykutatás kitért arra is, hogy a megkérdezettek melyik pártra szavaznának, ha a hétvégén parlamenti választásokat tartanának. 

A válaszok szerint a PNL győzne (25,5 százalék), a második legtöbb szavazatot pedig az USR gyűjtené be (21,4). A PSD-t 19,4 százalékon mérték, majd a Pro Románia (9), az ALDE (7,3), a PLUS (6), az RMDSZ (4,2) és a PMP (2,9) következne. 

A telefonos közvéleménykutatás július 15. és augusztus 2. között zajlott 1010 felnőtt személy (18 év felett) megkérdezésével, hibalehetősége plusz-mínusz 3,1 százalék. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?