Érzéketlen kijelentése miatt Dăncilă menesztette a tanügyminisztert

A kormányfő menesztette tisztségéből Ecaterina Andronescu tanügyminisztert, miután egy csütörtöki televíziós műsorban a caracali tragédia kapcsán azt mondta: őt a szülei arra tanították, hogy ne üljön idegenek autójába. 

Az oktatási tárca ügyvivő vezetője Valer-Daniel Breaz művelődési miniszter lesz.

Mint ismert, a 15 éves Alexandra Măcenașu a múlt héten autóstoppal próbált hazajutni Caracalból, ám azóta nyoma veszett. Az autót vezető Gheorghe Dincă vasárnap beismerő vallomást tett, miszerint meggyilkolta a fiatal lányt.

Ecaterina Andronescu tanügyminiszter az Antena 3 csütörtök esti műsorában az áldozaton kérte számon, hogy miért ült be egy idegen férfi autójába. 

Dăncilă bekeményített

Viorica Dăncilă rövid időn belül a sarkára állt, pénteken bejelentette: kijelentései miatt meneszti tisztségéből Andronescut. Facebook-bejegyzésében a kormányfő úgy fogalmazott, a miniszter „mélységesen hibás”, felelőtlen módon vélekedett. Leszögezte: az általa vezetett kormány álláspontját nem tükrözi a miniszter kijelentése, és ezentúl minden ilyen kisiklást hasonlóan fog szankcionálni. Az ellenzéki politikusoknak azt üzente: nem fogja hagyni, hogy politikai tőkét kovácsoljanak a caracali tragédiából.

Döntéséről a kormányfő személyesen nem tájékoztatta Andronescut, a távozó miniszter a Digi24-nek azt mondta: a televízióból értesült arról, hogy leváltják. Hozzátette azt is, nyilatkozatával nem Alexandrát vagy családját akarta hibáztatni a történtekért, hanem arra akart rávilágítani, hogy ha a szülők nem mondják el a gyerekeknek, hogyan védjék meg magukat, akkor az iskolának kötelessége ezt pótolni. 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?