Orban: Dăncilă továbbra sem hajlandó hatálytalanítani a börtönbüntetések lerövidítésének törvényét

Viorica Dăncilă kormányfő "felfedezte" a bűnözés elleni harcot, de továbbra is elutasítja a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatálytalanítását - nyilatkozta csütörtökön Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. 

"Viorica Dăncilă felfedezte, hogy háborút kell indítania a bűnözés ellen, miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) évek óta szándékosan éppen a bűnözők érdekében és a tisztességes románok ellen jár el. Ez a bűnözés elleni háború a román alkotmányból fakad, ezért a román állam állandó kötelezettsége, függetlenül attól, hogy melyik párt van kormányon '- fogalmaz Orban az Agerpres hírügynökségnek elküldött sajtóközleményben. 

Véleménye szerint a Szociáldemokrata Pártnak és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) mindenekelőtt 'nyíltan el kellett volna ismerniük kudarcukat', hogy nem teljesítették bármely kormány célkitűzését: az alapvető alkotmányos jogok garantálását. Hozzátette: a miniszterelnöknek elnézést kellene kérnie azért, hogy a kormány ellenezte a PNL kezdeményezését a börtönbüntetések lerövidítésének hatályon kívül helyezéséről, amelyből "ez a caracali szörny" is profitálhat. Több mint 14 ezer elítélt szabadult hamarabb a börtönből a PSD-ALDE kezdeményezte törvény hatályba lépését követően. 

Viorica Dăncilă kormányfő szerdán jelentette be, hogy: "haladéktalanul, irgalom, kímélet és kompromisszumok nélkül" háborút hirdet a bűnözés ellen. "Jogos a felháborodás, de az embereknek nem kell félniük, mert ez az ország nem a bűnözők, a nemi erőszakot elkövetők, a pedofilok vagy emberkereskedők országa" - hangoztatta szerda esti sajtóértekezletén Viorica Dăncilă kormányfő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?