A Iordache-bizottság felszámolását indítványozza a képviselőház elnöke

Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság (ismertebb nevén Iordache-bizottság) felszámolását fogja kezdeményezni Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke.

A házelnök kifejtette, tudomásul vette az alkotmánybírósági döntést, amely hétfőn alkotmányellenesnek minősítette azokat a módosításokat, amelyek révén a parlament megváltoztatta a büntetőtörvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet.

„Javasolni fogom kollégáimnak a Iordache-bizottság felszámolását, vagyis azét a bizottságét, amely az igazságügyi törvények, a btk. és a betk. módosításával foglalkozott. (...) Úgy tűnik, a különbizottság nem működött az elvárásoknak megfelelően, sőt, ellenkezőleg: ártott az általam is képviselt párt, valamint a román parlament megítélésének” – mondta Ciolacu.

Az alsóház elnöke szerint újfajta megközelítésre van szükség az említett törvénykönyvekkel kapcsolatban, amelyeket először is összhangba kell hozni az alkotmánybírósági döntésekkel, majd megvizsgálni, hogy szükség van-e ezen kívül más módosításokra is.

Mint ismert, hétfőn az alkotmánybíróság helyt adott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Klaus Johannis államfő óvásának, és alkotmányellenesnek minősítette azokat a módosításokat, amelyekkel a parlament megváltoztatta a büntetőtörvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet.

Az alkotmánybírák szerint a parlament nem tett eleget annak a kötelességének, hogy teljes mértékben összhangba hozza a büntetőtörvénykönyveket az alkotmánybíróság határozataival.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?