Tinigyilkosság: kiviszgálja az ügyészség munkáját az Igazságszolgáltatási Felügyelet

Hivatalból kivizsgálásba kezdett az Igazságszolgáltatási Felügyelet (IJ) a caracali esetben foganatosított ügyészségi eljárás szabályosságával kapcsolatban.

Az intézmény ugyanakkor azt is kivizsgálja, hogy milyen körülmények között kerültek nyilvánosságra a büntetőjogi nyomozás bizonyos részletei. Az IJ közleményben tájékoztat, hogy ellenőrizni fogja, vannak-e fegyelmi kihágásra utaló jelek abban a módban, ahogy az ügyészek eljártak a caracali ügy kapcsán.

Ügyészek egyesülete: a rendőrök semmiféle mozgást vagy hangot nem észleltek

Szombaton az Ügyészek Jogállásának Védelmében Mozgalom nevű egyesület közleményben időrendi sorrendben ismertette a július 24-25-i caracali eset mozzanatait. Az egyesület állítása szerint az elkövető egyetlen szomszédja sem telefonált az 112-es segélyhívó számra a kérdéses időszakban. 

Az ügyészek egyesülete leszögezi, az áldozat tartózkodási helyének beazonosítása végett minden telefonszámot leellenőriztek, amelyről feltételezhető volt, hogy kapcsolatba hozható a kiskorú lány eltűnésével. Azt is közölték: az 112-es számot hívó áldozat annyit mondott, hogy lát egy fát, egy piros kerítést, egy fenyőfát, kutyákat és egy személygépkocsit. A Speciális Távközlési Szolgálat az általa használt rendszer segítségével a hívás alapján akkora területre tudta leszűkíteni a bemért helyszínt, amelyen több száz ház található. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) műszaki felszerelését ugyanis az alkotmánybírósági döntés miatt már nem lehet igénybe venni a bűnvádi nyomozásokhoz– teszi hozzá az egyesület. 

Az ügyészek szervezete azt is leszögezi: egyetlen ügyész sem tiltotta meg a rendőröknek, hogy behatoljanak a tett helyszínére. A rendőrök egyébként azt kommunikálták nekik, hogy a tettes házán és udvarán semmiféle mozgást vagy hangot nem észlelnek – teszi hozzá az Ügyészek Jogállásának Védelmében Mozgalom nevű egyesület.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?