Dăncilă népszavazás kiírását fontolgatja a súlyos bűncselekményekről

Viorica Dăncilă miniszterelnök szombaton bejelentette: fontolóra veszi egy referendum összehívását annak érdekében, hogy megszigorítsák a gyilkosságért, a nemi erőszakért és a pedofíliáért kiszabható büntetéseket. A miniszterelnök intézményközi munkacsoport létrehozásáról döntött, amelynek az lesz a feladata, hogy cselekvési tervet dolgozzon ki gyors közbelépést igénylő, kritikus helyzetekre. Ezt maga a kormányfő jelentette be a Victoria-palotában, ahova tervezett Bákó megyei látogatását megszakítva tért vissza a Caracalon eltűnt és feltételezhetően meggyilkolt kiskorú lány ügye miatt.

„Referendum összehívását fontolgatom, hogy a román állampolgárok fejezzék ki véleményüket a gyilkosságért, nemi erőszakért és pedofíliáért kiszabható büntetések drasztikus megszigorításával kapcsolatban” – mondta a Victoria-palotában a miniszterelnök.

A miniszterelnök arról számolt be, hogy sürgős megbeszélést tartott Nicolae Moga belügyminiszterrel, aki tájékoztatta a caracali ügy legfrissebb fejleményeiről és a következő napok cselekvési tervéről. A belügyminisztert arra kérte, hogy térjen vissza Caracalba és a helyszínen koordinálja a nyomozást. Ugyanakkor sürgősségi találkozóra hívta Raed Arafat belügyi államtitkárt, az országos katasztrófavédelem vezetőjét, valamint Sorinel Vasilcát, a Speciális Távközlési Szolgálat vezérigazgatóját és Alexandru Petrescu távközlési minisztert is.

Azt is elmondta: intézményközi munkacsoportot hoznak létre a krízishelyzetekre adott hatósági reakciók felgyorsítására, és ezt a munkacsoportot tervei szerint Raed Arafat fogja vezetni. A munkacsoport létrehozását a Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülésén fogja a testület elé terjeszteni, alelnöki minőségében tette hozzá a kormányfő.

„Beszéltem már Arafat úrral, az a célunk, hogy maximum 15 napon belül elkészüljünk az elemzéssel és a cselekvési tervvel. Már menesztettem a Román Rendőrség vezetőjét, Ioan Buda kvesztort, az Olt Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes főfelügyelőjét és Olt megye alprefektusát. Olt megye prefektusát a menesztés érdekében visszahívtuk szabadságáról. Nem csak a vezetőket, hanem mindenkit meneszteni fogunk, vagy a törvényes következményekkel kell számolnia, aki részese volt ennek a folyamatnak és hibásan kezelte a helyzetet” – jelentette ki Dăncilă.

A kormányfő ugyanakkor azt kérte, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülésén részletes beszámolót kapjon a caracali történésekről, amelyben a felelősök percről perce ismertetnek minden mozzanatot, amely az eltűnt lány első segélyhívásától kezdve történt.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?