Tinigyilkosság: menesztették az országos rendőrparancsnokot és a prefektust

Menesztette a belügyminiszter péntek este Ioan Buda országos rendőrparancsnokot és Petre Silviu Neacșu Olt megyei prefektust az egész országot megdöbbentő caracali tinigyilkosság miatt.

A csupán három napja beiktatott Nicolae Moga ezt azzal indokolta, hogy a hatóságok „nem jártak el megfelelően” annak a lánynak az esetében, akit feltételezhetően egy sorozatgyilkos ölt meg különös kegyetlenséggel az Olt megyei kisvárosban.

A Caracalban tartózkodó belügyminiszter elmondta, mindaddig nem hagyja el a települést, amíg nem tisztázódik, hogy kik mulasztottak az ügyben. Közölte, hogy a „legjobb szakembereket” vonják be a nyomozásba. Az országos rendőrparancsnok menesztését péntek délután a miniszterelnök kérte. Az Olt megyei rendőrparancsnokot már pénteken leváltották.

Mint írtuk, egy férfi elrabolt szerdán egy 15 éves lányt, akinek sikerült ugyan felhívni háromszor is a segélyhívó számot, de a hatóságok túl későn mérték be a tartózkodási helyét, így későn érkeztek a helyszínre. A sajtó szerint Alexandra életét meg lehetett volna menteni, mert a rendőrök már pénteken hajnalban 2 óra után tudomást szereztek a helyszínről, ahol a férfi fogva tartotta a lányt, de csak négy órával később hatoltak be a házba.

A rendőrök arra hivatkoztak, hogy nem volt házkutatási engedélyük. Ugyanakkor Bogdan Licu legfőbb ügyész elmondta, ha valakinek veszélyben forog az élete, a rendőröknek nem kell házkutatási engedélyre várniuk. A hatóságok által közölt adatok szerint a lány által leadott telefonhívás és a rendőröknek a helyszínre való érkezése között 19 óra telt el.

A rendőröket kegyetlen látvány fogadta a férfi gazdaságában, hiszen fagyasztott emberi húst és elégetett emberi csontokat találtak egy mellékhelyiségben. Megtalálták a 15 éves lány ékszereit és ruháit is, így feltételezik, hogy az emberi maradványok a lányé. Hasonló forgatókönyv szerint tűnt el áprilisban ugyanazon a környéken egy 19 éves lány is, a hatóságok feltételezik, hogy ő is a 66 éves férfi áldozata lett.

Klaus Johannis államfő pénteken felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a hatóságok képtelenek voltak megmenteni a lány életét, ezért a Legfelső Védelmi Tanács ülésén kérni fog egy átfogó vizsgálatot. Az elnök szerint szigorú büntetést kell kiszabni amennyiben bebizonyosodik, hogy a hatóságok hibásan vagy későn intézkedtek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?