FRISSÍTVE - Hivatalos: Călin Popescu-Tăriceanu az ALDE államelnökjelöltje

FRISSÍTVE: A párthoz közel álló források szerint Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke lesz az alakulat államfőjelöltje, írja az Agerpres. FRISSÍTÉS: Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke megerősítette szerdán, hogy a párt vezetősége őt nevesítette az államfőjelölti feladatra. 

Tăriceanut az ALDE politikai végrehajtó testülete javasolta államelnökjelöltnek az említett források szerint. A testület javaslatát az ALDE országos állandó küldöttségének is el kell fogadnia. 

FRISSÍTÉS: Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke megerősítette szerdán, hogy a párt vezetősége őt nevesítette az államfőjelölti feladatra. 

Tăriceanu sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy hosszas tárgyalásokat folytatott pártbéli kollégáival, és felsorakoztatta számukra a jelölése mellett szóló érveket. Mint elmondta, jelölése jó megoldást jelent Románia jövőjére nézve, ugyanakkor nagy felelősséget ró rá pártbéli kollégáival szemben, de azokkal a szavazókkal szemben is, akik nem ALDE-tagok, de szimpatizánsai a pártnak. 

Leszögezte azt is: a kormánykoalíció nem bomlik fel, ám elismerte, csalódott, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött, Viorica Dăncilă jelenlegi miniszterelnök személyében saját jelöltet indít az államelnökválasztáson. Az ALDE elnöke szerint a szociológiai felmérések azt mutatják: neki, nem pedig Dăncilának van a legnagyobb esélye legyőzni Klaus Johannist a közelgő választásokon. 

Hozzátette, a kormányfő jelölése nem meglepetés számára és pártbéli kollégái számára, de mégis csalódott, hogy a PSD így döntött. 

 

Egyenlő félként akar megküzdeni Klaus Johannisszal – nyilatkozta a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu. 

„Az ALDE nevében jelöltetem magam, és mindazok nevében, akik hiszik, hogy országunknak túl kell lépnie a társadalmi kísérletezések korszakán. Tapasztalt és kompetens politikusok kezébe kell helyezni Románia sorsát, nem a laboratóriumi képződményekébe, akiket érdekjátszmák révén teleportáltak a Cotroceni-palotába” – írta az ALDE államfőjelöltje a Facebookra. 

Felidézte, hogy politikai karrierje során volt már képviselő, szenátor, miniszter, kormányfőhelyettes, miniszterelnök, szenátusi elnök, és egy európai párt alelnöke is. „Vezettem pártokat, alapítottam pártokat, hatalmon is, ellenzékben is, részt vettem az első posztkommunista alkotmány létrehozásában, megkóstoltam úgy a győzelmet, mint a vereséget” - írta. 

Az ALDE vezetője szerint vissza kell térni a „belső egyensúlyhoz, az egységhez és a jóérzéshez”, és arra kéri szavazótáborát, hogy egy jobb és szolidárisabb Románia létrehozásához járuljanak hozzá. Kifejtette: egyenlő félként szándékozik megküzdeni Klaus Johannis jelenlegi elnökkel, mert „a csata nem ért véget, hanem most kezdődik”. 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?