FRISSÍTVE - Nincs bűncselekmény – beszüntette az Antal Árpád elleni eljárást a DNA

FRISSÍTVE: Bűncselekmény hiányában beszüntette az bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ellen. Ezt maga az elöljáró jelentette be szerdán a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Számszerűsítve: 1 232 napig tartott az Antal Árpád ellen zajló eljárás, 60 napig nem gyakorolhatta polgármesteri tisztségét, ez idő alatt 19 alkalommal kellett jelentkeznie a DNA-nál és 118 alkalommal a Kovászna megyei rendőrségnél. Dossziéjában 47 személy telefonbeszélgetéseit hallgatták le, ami rengeteg lehallgatott beszélgetést jelent, hiszen 11 452 oldalnyi lehallgató jegyzőkönyv született. Az ügyet idén július 2-án, egyetlen mondat indoklással, vádemelés nélkül zárta le az ügyészség.   

Mint ismert, a DNA ügyészei 2016 februárjában, hajnalban „lepték meg” a polgármestert, akinek a lakásában és az irodájában is házkutatást tartottak. Antal Árpádot álarcos csendőrök kíséretében, elsötétített kisbuszban Bukarestbe szállították kihallgatásra, majd felfüggesztették hivatalából. A DNA akkor azt közölte, hogy a gyanú szerint az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. Az ügyészek állítása szerint a polgármester az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró kárt okozott az önkormányzatnak. Emellett a polgármester törvénytelenül foglalta bele a munkálatok kivitelezőjével kötött szerződésbe a karbantartási és tervezési költségeket, valamint a garanciát is, ezeket a tételeket a városnak saját forrásokból kellett volna biztosítania.

Az elmúlt több mint három év történéseiről Antal Árpád számolt be szerdai rendkívüli sajtótájékoztatón, ahol az érintettség okán jelen volt Kelemen Hunor és Tamás Sándor is, hiszen mint kiderült, a sepsiszentgyörgyi elöljáró ellen összeállított vádiratban lehallgatták többek között a háromszéki tanácselnök és az RMDSZ-elnök telefonbeszélgetéseit is, köztük olyanokat, amelyeket a szövetségi elnök a feleségével folytatott, tehát semmi köze nem volt Antal Árpádhoz és ügyéhez. 

Ez zajlott az elmúlt 3 évben

Antal Árpád felidézte, hogy 2014-ben történt egy számvevőszéki ellenőrzés a sepsiszentgyörgyi városházán, ahová magyar embereket küldtek vizsgálódni, ilyen azelőtt nem fordult elő. „Most már tudom azt, hogy ha valami rosszat akarnak, magyar embereket küldenek ellenőrizni az önkormányzathoz”, mondta a polgármester. Hozzátette, hogy 2016 elején több Kovászna, Brassó megyei és bukaresti hatóság indított el egy bűnügyi folyamatot, ami alapján 2016 február 15-én a központi korrupcióellenes ügyészség (DNA) összeállította a bűnvádi dossziét. 

 

Rá két napra, 2016. február 17-én, szerda hajnalban csendőrök költötték fel Antal Árpádot, de még két másik munkatársát is, illetve összesen 13 helyszínen zajlottak házkutatások, a sepsiszentgyörgyi városházán iratokat és számítógépeket gyűjtöttek be, a polgármestert pedig egy sötétített ablakú autóban szállították Bukarestben, ahol 7 órás kihallgatás után hajnali 2 órakor engedték haza. 

Ezt követően 2016-ban indult el egy folyamat, amelynek egy része nyilvános, hiszen 60 napig nem gyakorolhatta polgármesteri tisztségét, nem utazhatott külföldre, nem tarthatta kapcsolatot munkatársaival és hetente többször meg kellett jelenjen a rendőrségen. Ezen tiltások egy részét 2016. április 15-én oldotta fel az ügyész, így újra gyakorolhatta polgármesteri tisztségét, de 60 naponta meg kellett jelennie Bukarestben.

Ezt követően is lassan enyhültek a tiltások, 2017-ben már megengedték, hogy néhány napra távozzon az országból, ám zárolták a vagyonának egy részét. 2017. augusztus 10-én, éppen a polgármester születésnapján, egy elegáns gesztussal megszüntették a hatósági felügyeletét, sorolta a történéseket Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint 2017. októberében, kérésére ismét kihallgatta őt az ügyész, ami azért érdekes, mert a legelső kihallgatását követően nem hallgatták ki az ügyben és ezt követően sem történt semmi egészen idén július 2-ig, amikor arról értesítették, hogy bűncselekmény hiányában lezárták az ügyét. 

Antal Árpád rámutatott, hogy 2016-ban 50 cikk jelent meg arról, hogy őrizetbe vették, ezzel szemben idén a korrupcióellenes ügyészség honlapján egyetlen közlemény sincs, hogy minden vádat ejtettek ellene. „Világosan látszik az, hogy 2016-ban az volt az érdek, hogy minél többen odafigyeljenek rám, most pedig az uborkaszezonban szépen elfelejtik az ügyet, viszont ha valaki rákeres nevemre az interneten azt látja, hogy korrupciós ügyben voltam vizsgálva”, mutatott rá Antal Árpád.

„Megspórolhattam volna ezeket a napokat”

„Ez egy nagy élettapasztalat volt, megspórolhattam volna ezeket a napokat, de nyugodt voltam, mert bíztam abban, hogy az igazság kiderül”, mondta Antal Árpád, aki megköszönte azoknak, akik bíztak benne és támogatták ebben az időszakban. Sajnálatát fejezte ki kollégái fele, mert voltak olyanok, akik szintén keményen megfizették annak az árát, hogy olyan városban kell dolgozzanak, amely esetében a rendszer nem érdekelt abban, hogy folyamatosan fejlődjön. 

„Világosan kell látni, hogy ez a történet nem rólam szól, hanem arról, hogy valakik meg akarták félemlíteni ezt a közösséget, valakik nem akarták, hogy egy székelyföldi város dinamikusan fejlődjön és 2015-2016-ban mindent meg akartak tenni, hogy a lendületet visszavegyék”, állapította meg Antal Árpád, aki hozzátette: ez a szándék részben sikerült is, hiszen rengeteg energiát emésztett fel ez az ügy, a polgármesteri hivatal alkalmazottait és a vállalkozókat is megfélemlítették, hiszen nem véletlen, hogy sok közbeszerzésen nem akadt jelentkező, aki munkát akart volna vállalni Sepsiszentgyörgyön.    

Mindkét kezét tűzbe tenné Antal Árpádért

„Ki adja vissza az ellopott időt Antal Árpádnak, családjának és annak a közösségnek, amely bizalommal van a polgármester iránt? Ki kárpótolja az 1 232 nap alatt elköltött rengeteg pénzt?”, tette fel a kérdést Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint sok millió lejbe kerülhetett a román államnak „ez a játék”. A nagy kérdés pedig az, hogy az a mélyállam, amelynek képviselői ezzel foglalkoznak, megváltozik-e a következő időszakban?

„Jól esik, hogy ma is érvényes, amit őrizetbe vételekor mondtam, hogy mind a két kezemet tűzbe tenném Antal Árpádért, meg vagyok győződve, hogy mindig szabályosan járt el. Egyértelmű, hogy mondvacsinált ügy szereplője és hamarosan kiderül, hogy helyesen cselekedett és csakis a munkáját végezte”, idézte saját magát Tamás Sándor, aki szerint csak abban tévedett, hogy „hamarosan kiderül”, mert elhúzódott az ügy. Hozzátette, mivel az eset pontosan a helyhatósági választások előtt történt, meggyőződése, hogy az volt a célja, hogy ellehetetlenítsék Antal Árpád újabb polgármesteri jelöltségét. Emlékeztetett, hogy akkor tíz nap alatt több mint tízezer támogató aláírást gyűjtöttek, ami azt jelenti, hogy Sepsiszentgyörgy egy emberként állt ki a polgármester mellett.

Kelemen Hunor: mit szolgál egy ilyen ügy?

„Köszönöm Árpádnak, hogy állta a sarat és a legnehezebb napokban is bízott abban, hogy az igazság ki fog derülni. Mivel eltelt jó néhány esztendő, ezért én is azt a kérdést teszem fel, hogy mit szolgál egy ilyen ügy”, tette fel a kérdést Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke rámutatott, hogy a román állam nemzetbiztonság kockázatként tekint az erdélyi magyar közösségre és politikai vezetőire, ezért az indokoltnál intenzívebb megfigyelés alatt tartják. A szövetségi elnök szerint sok millió eurót költenek a megfigyelésünkre és mindez a megfélemlítés szándékával történik.

Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy hasonló ügyek általában választások előtt pattannak ki, vagy amikor kihívások előtt áll a közösség. Kelemen Hunor szerint ugyanazok a szereplők bukkannak fel a Horváth Anna, Ráduly Róbert és Markó Attila elleni ügyekben is, hiszen egymással beszélgetnek. „Az Antal Árpád elleni eljárás a sorozat része, és a következő évadot nem ismerjük. Ez fájdalmas és felháborító”, állapította meg a szövetségi elnök. 

Kelemen Hunor arra is rámutatott, hogy a törvény értelmében, ha a nemzetbiztonsági lehallgatási engedély lejár és a lehallgatást befejezik, erről értesíteni kell az érintettet, aki hozzáférhet a jegyzőkönyvekhez. Mivel ilyen értesítést még nem kaptak, valószínűnek tartják, hogy lehallgatásuk még nem fejeződött be.

Az RMDSZ elnöke emlékeztetett, hogy évek óta kifogásolják a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolását. Szerinte az igazságszolgáltatás tekintetében biztató, hogy az ügyész vádemelés nélkül lezárta Antal Árpád ügyét, hiszen tovább küldhette volna a bíróságra, hogy ott zárják le, de úgy tovább húzódott volna. „Tiszta a lelkiismeretünk, Antal Árpád ügye is bizonyítja, mint ahogy Markó Attila, Ráduly Róbert és Horváth Anna sem tettek semmi törvénytelenséget” – mondta Kelemen Hunor, aki szerint soha nem a törvénytelenséget védték, soha nem hoztak olyan döntéseket, amely a törvénytelenség javára próbált volna valakik számára előnyt teremteni.     

Kapcsolódók

Kimaradt?