FRISSÍTVE - Johannis jóváhagyta a Dăncilă-kormány új tagjainak kinevezését

FRISSÍTVE: Aláírta szerdán Klaus Johannis államfő a Nicolae Moga belügyminiszteri és Ramona Mănescu külügyminiszteri kinevezéséről szóló rendeletet - tájékoztat az Államelnöki Hivatal. 

Nicolae Moga Carmen Dant váltja a belügyi tárca élén, Ramona Mănescu pedig Teodor Meleşcanu volt külügyminiszter helyét veszi át. Egy másik rendelettel az államfő kinevezte Mihai Fifort stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettesnek. 

A Viorica Dăncilă vezette kabinet új tagjai szerdán 11 órakor tették le a hivatali esküt a Cotroceni-palotában. A Cotroceni-palotában zajlott ceremónián Klaus Johannis államfő is jelen volt, és sikert kívánt a Dăncilă-kabinet új tagjainak. 

Részt vett még az eseményen Viorica Dăncilă miniszterelnök, több tárcavezető, Florin Iordache képviselőházi alelnök, Toni Greblă kormányfőtitkár és több elnöki tanácsos.

Johannis az elmúlt években a szociálliberális kormány miniszterelnökei által javasolt miniszter-jelölteket többször elutasította, ezért most sem volt egyértelmű, hogy kinevezi-e az új kormánytagokat.  

A 46 éves Ramona Mănescu korábban európai parlamenti képviselő volt, végzettsége szerint jogász. Őt a szociáldemokraták kisebbik koalíciós partnere, az ALDE javasolta a külügyminiszteri posztra. Mănescu 2013 augusztusa és 2014 februárja között a közlekedési miniszteri tisztséget töltötte be.

Az USR bírálta az új miniszterek kinevezését

Kinevezését az ellenzéki Mentsétek meg Romániát (USR) bírálta, mert szerintük Mănescu férjével együtt, aki korábban bukaresti kerületi polgármester volt, jogtalanul tett szert mintegy 4,5 millió euróra az előző rendszer idején elkobozott ingatlanok illegális visszaszolgáltatása révén. Ezt azonban a bíróság előtt senki se bizonyította, így kinevezéséhez hozzájárult Johannis.

"Nem lehet nem feltenni a kérdést, hogy milyen oldalon játszik tulajdonképpen az államfő" - fogalmazott Stelian Ion USR-képviselő, aki szerint az eddig Konstanca megyei szenátorként tevékenykedő Nicolae Moga az elmúlt csaknem két évtizedben "folyamatosan támogatta Mazărét és Nicuşor Constantinescut a konstancai városkassza kifosztásában".

A képviselő szerint Moga miniszteri kinevezése "abszurd bohózatba" illő, mert "miközben az igazságszolgáltatás felszámol egy maffiabandát, és a főnököket börtönbe veti, hadnagyuk a rendőrség felettese lesz".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?