„Nem akarunk náci várost Nagyváradból”

„Nagyvárad a tolerancia városa”, „Nem akarunk náci várost Nagyváradból”, „Megálljt a gyűlöletbeszédnek” feliratú transzparensek fogadták péntek délután a Körös-parti városban az erdélyi tagtoborzó körúton járó jobbikos politikusokat. Nagyváradi fiatalok egy csoportja villámcsődülettel tiltakozott a szélsőséges párt erdélyi jelenléte ellen.

Szabó József helyi tanácsos, a flashmob egyik szervezője a maszol.ro-nak elmondta, a Szávay István országgyűlési képviselő vezette jobbikos delegáció az EMI nagyváradi szervezetének székházában készült sajtótájékoztatót tartani, a villámcsődületet erre az eseményre szervezték rá. Tájékoztatása szerint a tiltakozó akcióban mintegy harminc fiatal vett részt. „RMDSZ-esek és pártsemlegesek is, akik mindannyian nagyváradi magyarként mentek az EMI székháza elé” – magyarázta.  

Az érezhetően zavarban lévő magyarországi politikus szóba elegyedett a fiatalokkal.  „Elmondtuk a képviselőnek: nem akarjuk, hogy a Jobbik retorikája meghonosodjon Nagyváradon és Erdélyben. Közöltük: rosszat okoznak a magyar közösségnek azzal, hogy politikai üzenetüket hordozzák Erdélyben” – tájékoztatott Szabó József.

Hangsúlyozta, ugyanebben a fogadtatásban lett volna része a Noua Dreaptă szélsőséges román szervezetnek is, ha Nagyváradon készül tagtoborzó akcióra. „Mi úgy gondoljuk, hogy a Jobbik megjelenése a román radikalizmust vonja maga után, és mind a két radikalizmust elutasítjuk” – mondta a tanácsos.

Szabó tájékoztatása szerint Szávay azt válaszolta: nem értenek egyet azzal, hogy a Jobbikot egy kalap alá vegyék a Noua Dreaptával. Azt mondta: szerintük semmi gond nincs a párt politikájával. Szávay István késéssel, de sajtótájékoztatóját végül megtartotta.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?