FRISSÍTVE – Az RMDSZ elnöke ismét javasolta Klaus Johannisnak a többség-kisebbség paktumot

Aláírta kedden az elnöki hivatalban Kelemen Hunor az államfő a Románia európai elkötelezettségének megerősítéséről szóló politikai megállapodást. Az RMDSZ elnöke ismételten javaslatot tett Klaus Johannisnak egy többség-kisebbség paktumra. FRISSÍTÉS: Kelemen Hunor a Maszolnak elmondta, hogy az RMDSZ-nek észrevételei is voltak a politikai megállapodással kapcsolatban, amelyeket ismertett az államfővel.

A szövetségi elnök a Facebook-oldalán közölte: az államfő által javasolt politikai megállapodást az RMDSZ összességében elfogadhatónak tartja, ezért kedden aláírta. A szövetségi elnök szerint az erdélyi magyar közösség előnyére válik a parlamenti pártok kiállása a hatékonyan működő és a jogállamiságot garantáló politikai intézmények, a független igazságszolgáltatás, Románia európai integrációs politikájának folytatása mellett vagy a sürgősségi kormányrendeletek kiiktatása érdekében.

A Klaus Johannis által előterjesztett politikai megállapodás azonban nem tér ki a többség-kisebbség viszonyának rendezésére. Ezért Kelemen Hunor ismételten javaslatot tett az államfőnek egy többség-kisebbség paktumra.

Az RMDSZ által kidolgozott szöveg rögzítené, hogy a nacionalista kártyát ne lehessen kijátszani a választási kampányokban és a napi politikai vitákban, a megszerzett kisebbségi jogokat pedig ne csorbíthassa senki. „Azt akarjuk, közösségünk számára fontos lenne, hogy a nemzeti közösségek identitásának megőrzését szavatoló garanciák megteremtése is párbeszéd révén történjen a kisebbségek képviselői és a parlamenti politikai erők között!” – közölte Kelemen Hunor.

A paktumban foglaltak szerint a parlamenti pártok vállalják, hogy szigorítják a köztisztviselők feddhetetlenségi követelményeit, beépítik a jogrendbe a korrupcióellenes népszavazáson megerősített tilalmakat, a büntetőjogot kizárólag az európai intézmények ajánlásaival összhangban módosítják, és hogy ténylegesen is biztosítják a választójog szabad gyakorlását. A népszavazás egyik tilalma a korrupicóért elítélt személyek amnesztiában és kegyelemben való részesítésére vonatkozott.

Ezek voltak az RMDSZ észrevételei

FRISSÍTÉS: A politikai megállapodás aláírása után Kelemen Hunor a Maszolnak megerősítette: azért látta el kézjegyével a dokumentumot, mert olyan elveket tartalmaz, amelyekért az RMDSZ 30 éve kiáll. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az RMDSZ-nek van néhány észrevétele is a paktummal kapcsolatban, amelyeket írásban átnyújtott kedden az államfőnek. Az egyik az, hogy a sürgősségi kormányrendeletek intézményét teljesen ki kellene iktatni az alkotmányból.  A másik az, hogy az igazságügyi és a büntetőjogi törvények eddig módosításainak felülvizsálatakor ne csak a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság és a GRECO ajánlásait vegyék figyelember, hanem az összes vonatkozó uniós direktívát és az alkotmánybíróság korábbi döntéseit is.

Azzal kapcsolatban, hogy az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a korrupcióellenes népszavazáson megerősített tilalmakat az alaptörvénybő foglaló tervezeteket, Kelemen Hunor emlékeztetett: az RMDSZ sem a kormánypártok, sem az ellenzék által beterjesztett jogszabályt nem írta alá. "Nem értettünk egyet azzal, ahogyan az alkotmánymódosító cikkelyeket megfogalmazták. És jól tettük, mert kiderült, hogy mindkét tervezet részben alkotmányellenes" – szögezte le a politikus. Hozzátette, meg kell várni az alkotmánybíróság indoklását ebben a kérdésben.

Kelemen Hunor ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni: elfogadhatatlannak tartja azoknak az eljárását, akik hevesen támadják az alkotmánybíróságot, ha számukra kedvezetlen döntést hoz. "A taláros testület döntéseit akkor is el kell fogadni, ha nem tetszenek. Ha jogállamról beszélünk, elfogadhatatlan az alkotmánybíróság döntéseinek megkérdőjelezése" – fogalmazott az ellenzéknek az alkotmánybíróság elleni kirohanásaira utalva az RMDSZ elnöke. 

A többség-kisebbség paktummal kapcsolatban Kelemen elmondta: Klaus Johannisból nem váltott ki különösebb reakciót, amikor újra átnyújtotta neki a dokumentumot, amelynek egy példánya egyébként már 2015 óta az államfő egyik fiókjában porosodik. "Átvette, megköszönte, és azt mondta, hogy majd beszélünk róla" – tájékoztatott az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?